Tko su problematične obitelji?

Često puta mislimo da su problematične samo one obitelji u kojima se pije, viče, svađa, tuče, prakticira bilo koji oblik ovisničkog ponašanja.

A zapravo…

Problematične su obitelji i one čiji članovi ne mogu slobodno iskazivati sva svoja iskustva, želje, potrebe i osjećaje.

Uloge u takvim obiteljima vrlo su krute. Neki članovi obitelji žele te uloge zadržati u istom obliku cijelo vrijeme, od kad su uđu u brak, pa sve dok ne ostare. Karakteristične rečenice za krute uloge su: ”Ja sam ti majka i znam što je najbolje za tebe”. ”Ja te hranim i oblačim i bit će kako ja kažem”. ”Dok si u mojoj kući, ponašat ćeš se kako ja kažem.”,  ”Bit će onako kako sam rekao i točka.”, ”Što ti misliš, meni je svejedno. Bit će kako sam odlučio”.

Tu nastaje problem jer bi se uloge trebale mijenjati u odnosu na razvoj ostalih članova obitelji i u odnosu na realnost današnjeg vremena. Muž prema ženi možda ima očekivanja kakva su bila prije 30 godina, kakva je vidio u svom domu da je otac imao prema majci. Ili se to može odnositi obrnuto, na očekivanja žene prema mužu.

Način materinstva ili očinstva podoban za jednogodišnje dijete će postati vrlo nepodoban za trinaestogodišnjaka. Primjer: Nije potrebno da mu itko više reže meso u tanjuru ili skuplja za njim prljavi veš.

Ono što je bilo neprihvatljivo nekad, nije više danas. Izlasci djece su se produljili, od žena se ne očekuje da same obavljaju sve kućanske poslove, a muškarci nisu jedini koji donose prihod u kuću.

Kada članovi obitelji međusobno i dugoročno ne uvažavaju osjećaje, želje i potrebe jedni drugih, nastaju problematične obitelji. U njima dolazi do podjele. Neki članovi obitelji se razumiju bolje (obično su to oni koji se ne drže svojih krutih uloga), a zatim zajedničkim snagama izbjegavaju one koji se strogo drže svojih krutih uloga. Imaju neke savezničke dogovore, ne obavještavaju o njima one koji su ‘kruti’ kako ne bi nastao nepotreban problem.

Podijeljenost je obilježena ovim rečenicama: ‘Nemoj to govoriti tati, znaš da će se jako uzrujati.’ Ili: ‘Nemoj reći mami, znaš da ona to ne bi razumjela.’ Neki smiju znati nešto, drugi ne smiju, situacije se zaobilaze i guraju pod tepih. Ako to traje dovoljno dugo, formira se obrazac ponašanja koji će, moguće, mlada osoba prenijeti u obitelj koju će osnovati.

Ivana Grabar, prof.
Integrativni gestalt terapeut
Osobni psihoterapeut

“Paper Cut Of Family” – Image courtesy of jannoon028 at FreeDigitalPhotos.net 

 

 

ostavite svoj komentar