Trapist sir

Ovaj sir došao je iz Francuske, točnije sa sjevera Francuske.

Način proizvodnje ovog sira u naše krajeve donijeli su redovnici iz Banja Luke. Bjelovarsko-podravsko područje neposredno prije i poslije Drugog svjetskog rata pokrivale su mnoge male mljekare u kojima se proizvodio isključivo Trapist. Ovaj sir obilježio je cijelo stoljeće razvoja sirarstva u našim krajevima. Proizvodi se od visokokvalitenog kravljeg mlijeka. Sadrži minimalno 45% masti u suhoj tvari.

Spada u polutvrde sireve, što je istovjetno grupi sireva za rezanje.

Tajna pripreme ovog sira očuvana je sve do danas i često se može čuti priča da ono što mi danas jedemo kao Trapist nije originalni Trapist sir. Za njegovu proizvodnju koriste se razne tajne vrste sirila, a dozrijeva u specijalnim i teško ostvarim uvjetima. Na svom dugom povijesnom putu sir Trapist je u različitim zemljama poprimio specifične lokalne odlike koje su ga u određenom stupnju udaljile od izvornih svojstava. Stoga se danas može govoriti o siru Trapistu i s nacionalnim predznakom, pa tako i o hrvatskom Trapistu. Hrvatske su mljekare razvile nekoliko svojih originalnih sireva, od kojih je najpoznatiji bjelovarski sir Podravec.

U svijetu postoje mnoge inačice ovog sira.

To su sirevi: Esrom (Belgija), Škatul (Bugarska), Penbryn (Engleska), Luostari (Finska), Oka (Kanada), St.Paulin (Nizozemska). Slamnato žute je boje, elastičan, s malim rupicama veličine graška. Blago je kiselkastog okusa, ugodnog i umjereno izraženog mirisa. Ima oblik manjeg koluta od 3-4 kg, a premazan je zaštitnim premazom sjajne žute boje. Danas se proizvodi i u obliku bloka. Vrijeme dozrijevanja Trapista je 4 do 6 tjedana.

Servira se uz masline, celer, hrskave salate i vlasac, a odlično se slaže i sa grožđem i sa finim pecivom.

ostavite svoj komentar