Uhvaćeni u mrežu informacija

Medijska izloženost producira stres…

Na kraju dana, nakon jurnjave i cjelodnevne užurbanosti, potražimo malo mira i opuštamo se uz TV prijamnike. Nismo svjesni da je gledanje televizije dio konstantnog medijskog bombardiranja kojemu smo izloženi cijeloga dana i da našem tijelu neće pružiti prijeko potreban odmor.
Svakodnevne vijesti (uglavnom negativne), naslovi u novinama (uglavnom negativni), radijske emisije, Internet, društvene mreže i dr. uznemiruju nas i podižu razinu stresa a da smo mi toga uglavnom nismo svjesni. Ekrani su posvuda, gotovo je nemoguće izbjeći ih, vijestima smo bombardirani 24 sata dnevno, mobiteli zvone, stižu poruke… Nikad kraja. Nikad mira.

Previše informacija uznemiruje. Mehanizmi našeg tijela reagiraju produkcijom hormona poput adrenalina i kortizola, bjelančevine se pretvaraju u šećere, dolazi do promjene pulsa i krvnog tlaka. Sve to tijekom vremena može dovesti do kroničnog umora, zadržavanja masnoća, poremećaja u gastrointestinalnom traktu, migrene, bolesti srca i dr.

Što učiniti? Kako si pomoći? Kako promijeniti situaciju na bolje?
Premda nitko od nas nije u mogućnosti u potpunosti izbjeći ovu vrstu stresa i izloženosti, možemo pokušati u najvećoj mogućoj mjeri filtrirati ono što ćemo i kada gledati i slušati. Pogledati film – da, ali nakon toga i razgovarati o filmu, podijeliti doživljaje i osjećaje, povremeno ugasiti uređaje i dozvoliti si par trenutaka tišine, ne biti dostupan svima u svako vrijeme, umjesto filma ili vijesti pročitati knjigu, prošetati…

ostavite svoj komentar