Ulje kikirikija

ID-10059656

Aromatično ulje blijedo žute boje…

Ovo ulje dobiva se iz sjemenki kikirikija koje se usitanjavaju i potom toplo prešaju. Sadržaj ulja u plodu je oko 40%. Glavni proizvođači ovog ulja su Kina i Indija i vrlo je popularno u azijskoj kuhinji.
Boja ulja varira od svijetlo smeđe do blijedo žute, a okus ulja je specifičan, orašast. Pri sobnoj temperaturi je u tekućem stanju, a na nižim temperaturama dolazi do kristalizacije stearina (stearinska kiselina ili stearin je zasićena masna kiselina čvrstog oblika i karakterističnog mirisa, javlja se u mnogim životinjskim i biljnim mastima i uljima, mada je zastupljenija u mastima životinjskog porijekla).
Ima visoku točku topljenja i dimljenja pa je stoga pogodno za priremu namirnica prženjem u dubokom ulju. Osim za prženje koristi se i za pečenje i za začinjavanje salata. Ne upija i ne prenosi okuse drugih namirnica, a jednom otvoreno može se koristiti još četiri do šest mjeseci nakon otvaranja.
Koristi se i u kozmetičkoj industriji – za izradu sapuna i kao ulje za masažu. Sredstava za sunčanje jer blagotovorno djeluje na kožu nakon sunčanja i lako prodire u kožu, a sadržajem vitamina E i B-kompleksa pomaže i obnovu kose i vlasišta.
Bogato je linolno kiselinom, vitaminom E i kalijem, sadrži dosta folne kiseline.
Komercijalno ulje kikirikija ne bi trebalo izazivati alergijsku reakciju, jer su alergeni u kikirikiju proteini, a ne masti, ali ono dobiveno hladnim prešanjem ili organskim putem moglo bi izazvati alergijske reakcije.

Image courtesy of criminalatt at FreeDigitalPhotos.net

ostavite svoj komentar