Um i tijelo

Neraskidiva, uzročno-posljedična  veza…

Um utječe na tijelo i obratno – komunikacija između uma i tijela odvija se u oba smjera.
Naše lice porumeni od neke misli kojih se sramimo, ugodna misao može promijeniti ritam našeg srca, kada žena očekuje menstruaciju u tijelu dolazi do hormonalnih promjena koje uzrokuju emocionalne uspone i padove koji opet utječu na njezine misli…itd…itd…

Kada govorimo o zdravlju, važno je napomenuti kako stresne misli mogu uzrokovati cijeli niz bolesti. Stres dovodi do unutarnjih, tjelesnih promjena. Nisu događaji sami po sebi ti koji nas dovode do bolesti nego naši mentalni procesi, načini na koji se nosimo sa događajima.

Objavljen je cijeli niz znanstvenih istraživanja o učincima pozitivnog, odnosno negativnog razmišljanja na zdravlje srca. Zaključak je da pozitivne misli (poput zahvalnosti) i negativne misli (poput ljutnje ili bijesa) u tijelu stvaraju suprotne učinke – osobe koje su mislile pozitivno imale su pravilniji rad srca od osoba koje su razmišljale negativno.
Kako svaki organ u tijelu svojim radom utječe na neki drugi organ i tijelo u cjelini, tako i pravilan rad srca utječe na pravilan rad drugih organa.
Provedena istraživanja dokazala su da neprijateljski stav prema drugim ljudima može uzrokovati srčanu bolest. Isto tako pokazalo se da pozitivno, odnosno negativno razmišljanje utječe i na imunološki sustav.
U svakodnevnom životu često tumačimo stvari koje opažamo i iskustva koja proživljavamo na temelju pretpostavki koje uopće ne moraju ‘držati vodu’. Premda često neutemeljene i neistinite, te pretpostavke izazivaju stvarna negativna (ili pozitivna) stanja u našem tijelu.

Zaključak
Vedar i pozitivan pogled na život dokazano ima pozitivan utjecaj na zdravlje. Kako nije uvijek lako biti pozitivan treba vježbati – osvještavati, vježbati zahvalnost i pozitivno razmišljanje, opuštanje i meditiranje, pronalaziti razloge za radost, kreirati pozitivne situacije, družiti se sa pozitivnim, vedrim ljudima i smijati se što više. Smijeh je izuzetan lijek.

ostavite svoj komentar