Upotreba vlažnih maramica

wet

U domaćinstvu…

Vlažne su maramice vrlo praktična pomoć u hitnim situacijama poput izmjene dječjih pelena, zaprljanja u parku, na putovanju ili na mjestima gdje su nam voda i sapun teže dostupni.

No, kako to obično biva, a s čime i te kako računaju proizvođači, njihova se primjena vrlo brzo širi pa maramice danas koristimo I za brisanje prašine u domu, za brisanje podova, sanitarnih površina, radnih površina I raznih drugih zaprljanja, koristimo ih i za skidanje šminke.

Vlažne su se maramice devedesetih godina prošlog stoljeća počele masovno proizvoditi i danas postoji cijeli niz varijanti – s raznim dodacima, u raznim veličinama i pakiranjima i za različite namjene.

Uvjeravaju nas kako je upotreba vlažnih maramica odlično higijensko rješenje. No, to baš i nije tako… Njihova učinkovitost je varijabilna i često vrlo upitna.

Gledamo li na upotrebu vlažnih maramica s ekološkog kuta, još su neprihvatljivije rješenje. Za razliku od toaletnog papira koji se raspada u vodi, vlažne se maramice znatno sporije i teže razgrađuju pa su u nemalom broju slučajeva zaslužne za otežanu protočnost odnosno začepljivanje kanalizacijskih odvoda i za onečišćenje prirode, a jednom kada završe u vodama (moru, rijeci, jezeru, potoku) opasne su i za tamošnji životinjski i biljni svijet.

Ukoliko se niste spremni odreći vlažnih maramice razmislite barem o tome da ih ne koristite u slučajevima kada postoje druge opcije (tekuća voda, sapun i dr.) i pripazite na to da ih odlažete isključivo u kante za komunalni otpad, a nikako u WC školjke ili na bilo koji drugi način kojim se onečišćuje okoliš.

ostavite svoj komentar