Uživanje u hrani

Na francuski način…

Kako se bliže blagdani hrana je sve prisutnija svuda oko nas. Koliko nas to s jedne strane veseli, s druge nas muče bojazni o tome kako će to sve izgledati nakon blagdana. Uživanje nam kvare brige oko kilograma koje bismo mogli naslagati i restrikcijama koje bismo onda morali uvesti nakon blagdana.

U našoj je prirodi da volimo uživati. Fina hrana je, moramo priznati, pravi užitak. Naši prijatelji Francuzi poznati su po tome kako znaju uživati u hrani. Tradicionalna francuska kuhinja svjetski je poznata. Također, bogata je zasićenim masnim kiselinama (navodno jednim od najvećih rizičnih faktora za kardiovaskularna oboljenja). Francuzi pak ne obolijevaju koliko bi bilo za očekivati. I ne pate od pretilosti u mjeri u kojoj bi i to bilo za očekivati.

U čemu je tajna?
Francuzi tradicionalno pridaju veliku pažnju jelu. Odvajaju vrijeme za uzimanje obroka, jedu sporije, najčešće u društvu drugih ljudi. Kad jedu – samo jedu. Uz obrok ne gledaju TV, ne jedu usput, u hodu, na brzinu… To bivanje u trenutku, svjesnost prilikom konzumacije jela djeluje pozitivno na osjećaj sitosti i osjećaj zadovoljstva nakon obroka, nasuprot osjećaju prezasićenosti i tromosti često prisutnim kod osoba koje jedu uz TV, uz računalo ili neko štivo (karakteristično za naše prijatelje preko Atlantika i sve prisutnije kod nas).

Zato ovih blagdana pokušajte uživati u hrani poput Francuza. Nemate li čeličnu volju zasigurno će vam se omaknuti i koji zalogaj viška. Što više budete u trenutku – takvih će zalogaja biti manje, a vi ćete biti zadovoljniji. Za Božić i Novu ne zamarajte se previše nutritivnim vrijednostima hrane. Usmjerite se na zadovoljstvo koje vam ona pruža i ne zaboravite blagdanski stol podijeliti s obitelji i prijateljima.

Svako dobro!

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar