Vaš odnos prema djeci

Kad imate više od jednog djeteta…

preuzimate neke nove uloge.Odjednom postajete posrednik, pregovarač, sudac. Dospijevate u različite situacije u kojima će vam, da biste razabrali što se dogodilo, biti potrebno da saslušate obje strane koje će plakati i jecati ili se pak duriti. Najčešće nećete znati što učiniti jer će obje strane zvučati sasvim uvjerljivo.

Sibling-RivalryEvo nekoliko smjernica koje će vam pomoći da sačuvate svoje zdravlje dok od svoje djece budete stvarali braću i sestre koji se vole i nježni su jedno prema drugome:

Djeca će početi osjećati gorčinu jedno spram drugoga ako im uvijek budete davali osjećaj da je jedno od njih bolje od onoga drugog; ako želite da mirno sjede, recite im to i uz to objasnite zašto to govorite, i zašto je važno da poslušaju; ne spominjite to da vaše drugo dijete to već čini.

Ne opredjeljujte se; trebate biti neutralna strana kojoj se svatko može obratiti; ako se uvijek bude činilo da zauzimate nečiju stranu umjesto da pomognete da se riješi problem, vaša djeca možda odluče stvar riješiti sama radije nego obraćanjem vama.

Ponekad je bolje okrenuti se i pustiti ih da sami riješe svoje probleme (nećete uvijek biti s njima da izgladite njihove nesporazume) ali nemojte im dopustiti da nesporazume rješavaju probleme udarcima.

Pokušajte biti hladnokrvni – kad su vaša djeca uzbuđena i ne mogu racionalno razmišljati, a niti djelovati, na vama je da ostanete mirni.  Pokušajte tada smoći snage mirno i tiho pomoći svima da ponovno steknu prisebnost; ako se i sami uzrujate, svakako nećete biti od velike pomoći u rješavanju nesporazuma.

Sačuvajte smisao za humor – ako pomognete da djeca vide situaciju i sa smiješne strane, to može raspršiti problem.

Nema ružnih nadimaka – oni mogu biti vrlo bolni , poticatelji su fizičkih obračuna i zato, čim čujete da je netko prvi počeo, zaustavite to.

Nema tučnjave i naguravanja – to je stalna lekcija koju nije lako naučiti; morate uporno objašnjavati da takvo ponašanje nije dopušteno u obitelji.

Ostavite djeci vremena da budu sama – ako vam se čini da djeca stalno napadaju jedno drugo, možda im samo treba neko vrijeme da budu sami.

Izbjegavajte uspoređivanje tipa ‘zašto ne sjediš mirno kao tvoj brat?’. Poštujte razlike među djecom.

 

 

ostavite svoj komentar