Vožnja po kiši

Najopasnije je prvih 30-ak minuta…

Kolnici su najklizaviji i naopasniji u prvih 30-ak minuta od početka kiše (i drugih oborina). Dolazi do stvaranja vrlo sklizkog sloja od miješanja kiše (snijega), ulja i ostalih nečistoća na kolniku. Pneumatici (gume ) ne prijanjaju za podlogu i povećava se nestabilnost vozila. Ukoliko oborine traju duže vrijeme na kolniku se akumulira voda, ispod vozila se sakuplja količina vode veća od one koju vozilo može istisnuti pa se automobil podiže i klizi po vodi. Raste mogućnost za potpuni gubitak kontole nad vozilom, zanošenja, prelaska u suprotni vozni trak ili pak slijetanja sa ceste.
Vožnja po lokvama zahtijeva čvrsto držanje upravljača i oduzimanje gasa, bez naglog kočenja. Treba pustiti da vozilo uspori do trenutka kada vozač osjeti ponovni kontakt sa kolnikom i nadzor nad automobilom.
Na mokrom kolniku kočenje traje cca tri puta duže nego na suhoj podlozi. Zato je važno držati veći razmak između vozila (barem dvije dužine automobila).
Treba izbjegavati nagle manevre, provjeriti ispravnost svjetala, kočnica, naročito brisača i pokazivača smjera. Oborine smanjuju vidljivost. U slučaju jakih oborina preporuka je stati uz rub ceste, uključiti sva četiri i pričekati da prođe pljusak i da se oborine smanje.
Osim navedenog, važno je pridržavati se prometnih pravila i poštivati prometnu regulaciju, posebno onu koja se odnosi na brzinu kretanja i regulaciju prometa na raskrižjima (i posebno kružnim tokovima bez semafora).

ostavite svoj komentar