Obitelj za stolom

Zajednički obroci u obitelji postaju rijetkost. Zbog niza obaveza i organizacije vremena članovi uže obitelji tijekom tjedna rijetko ili nikada  jedu u isto vrijeme, za istim stolom.

Vikendi su vrijeme kad bismo trebali pokušati okupiti obitelj, družiti se i nadoknaditi vrijeme preko tjedna. To može biti vrijeme rezervirano za njegovanje međusobnih odnosa, za bliskost i zajedništvo.

Tempo je vikendom smireniji nego tijekom tjedna i sam ručak obično je nešto pažljivije osmišljen. To je idealna kombinacija za okupljanje obitelji i neformalni, opušteni razgovor.
Za stolom treba izbjegavati teške teme, razgovore o (ne)uspjesima u školi ili na poslu, prekoravanje, discipliniranje i sl. Pozitivan ton i humor dobitna su kombinacija za topao obiteljski objed. Tijekom objeda treba isključiti TV jer upaljen otežava komunikaciju među članovima obitelji.

Baking, Children, Cooking, EducationPrehrambene navike kod djece razvijaju se od najranije životne dobi. U obiteljima u kojima se obroci jedu zajednički i za stolom, djeca dokazano konzumiraju više zdravih namirnica i manje onih nepoželjnih. Logično, takva djeca imaju i manje problema s pretilošću i zdravljem općenito.

Zajednički obroci doprinose boljem fizičkom, ali i psihičkom zdravlju svih članova obitelji. Osim toga, daju djeci topao i dragocjen osjećaj pripadnosti i sigurnosti. K tome, pogoduju boljim bračnim odnosima.

Iako je obrok ono što naizgled povezuje obitelj to ne znači da isti treba biti posebno kompliciran ili zatjevan. Može se pripremiti i neko jednostavnije jelo i uz uz malo mašte servirati kao gozba.
Najvažnije je da svaki član obitelji na svoj način doprinese zajedničkom objedu i da je atmosfera za stolom ugodna.

Poželjno je eksperimentirati s novim jelima – okusima, namirnicama i načinima pripreme i na taj način djecu poticati na isprobavanje raznolike hrane. Važno je ne nametati ništa na silu i ne pokazivati razočaranje ukoliko dijete odbija nešto probati. Možda bude drugi puta…

Prilikom objeda ne treba strogo paziti na ponašanje za stolom. Na primjeren način djecu treba poučiti što je pristojno i poželjno, što nije.
Poželjno je da se svi članovi obitelji okupe i sjednu za stol u isto vrijeme, zajednički započnu objed i isto tako svi s obrokom završe u isto vrijeme.

Zajedničko pospremanje nakon objeda dodatno zbližava. I ono se može obaviti uz šalu i vedar razgovor.

S vremena na vrijeme dobro je prekinuti rutinu i na primjer poslužiti obrok na terasi, organizirati piknik na livadi, pustiti neku dobru glazbu ili izmisliti neki poseban povod za zajednički objed.

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar