Zaljubljeni teenageri

tumblr_lw9av7PbYG1qhzv6oo1_500_large

Ljubav teenagera lijepa je i vrlo često komplicirana.

Komplicirana najviše zbog činjenice da se radi o godinama kada se mladi čovjek još traži, mijenja, raste…
Teenager još ne razumije niti samog sebe, a sada je tu još netko…

Stvari koje bi svaki teenager trebao znati kada je zaljubljen:

Uvijek budi svoj/svoja
Biti s nekim u vezi pretpostavlja određene kompromise i dogovor, no to nikako ne znači zapostaviti svoje potrebe, želje, prijateljstva, svoje vrijeme…

Osmijeh čini čuda.
Osoba koja se smiješi zrači i privlači pozitivnu energiju. Budite veseli, smiješite se i uživajte u najljepšim godinama.

I djevojke i mladići podjednako su zbunjeni
Mladići izgledaju samouvjerenije, no najčešće je to samo privid. Svi smo zbunjeni i nesigurni kada je ljubav u pitanju.

Nije važno tko kome pristupi prvi
To zaista nije važno! Ukoliko ti se netko sviđa, riskiraj! Ok, možeš dobiti ‘košaricu’. To nije kraj svijeta. Barem ćeš si moći reći da si pokušao/la. Puno je gore pustiti da pored tebe prođe netko s kim bi ti moglo biti lijepo.

Nikoga ne možeš prisiliti da te (za)voli
Ponekad nije važno koliko ti voliš neku osobu. Druga osoba jednostavno ne mora osjećati isto. Vrlo je važno prepoznati kada je vrijeme krenuti dalje…

Ukoliko se samo jedna strana trudi – nije dobro
Kada se nekome sviđaš, ta osoba će preuzeti neku inicijativu, pokazat će ti to na neki način. Osim kada su u pitanju izuzetno sramežljivi ljudi. Ne moraš uvijek ti biti poticatelj razgovora, druženja i sl.

Ne postoji ‘vrijeme za prvi poljubac’
Mladi ljudi ponekad vrše pritisak na sebe, unaprijed smišljaju scenarije i sl. Dogodit će se onda kada bude vrijeme, samo se pokušaj prepustiti (i opustiti).

Kada nisi siguran/sigurna – reci ne!
Kada niste sigurni da nešto želite, kada niste spremni, radije recite ‘ne’. To ne mora biti definitivan odgovor, odgodi akciju i promisli o upućenom zahtjevu ili željama. Kod teenagera najčešći je problem (ne)spremnost na seksualne odnose, ali u ovu kategoriju također spadaju i pijenje, pušenje, eksperimentiranje sa drogama i sl.

Seks ne dokazuje ništa
Seks, sam po sebi ne dokazuje ništa, ne dokazuje ljubav. Ukoliko imate dvojbi oko pojedinih zahtjeva koje vam upućuje druga osoba, uvijek dobro razmislite o njima i postavite si pitanje: ‘Želim li ja to doista? Hoće li mi kasnije biti krivo?

Nikada ništa ne raditi pod pritiskom
‘Ako me voliš učiniti ćeš to zbog mene…’ Takva izjava nema smisla i nema veze sa pravim stanjem stvari. Osoba koja voli drugu osobu (i poštuje ju) nikada neće tražiti od druge osobe da učini nešto protiv svoje volje, svojih uvjerenja ili samo zato da nekome udovolji.

Ne zaboravite/zapostavite svoje prijatelje
Djevojke su posebno sklone zapostaviti svoje prijatelje kada su u ljubavnoj vezi. Dečki su tu malo postojaniji. Osoba s kojom trenutno jesi – važna je, no prijatelje ne treba zanemariti. Nakon prekida mnogi traže utjehu upravo kod onih koje su odbacili i zanemarili. Prijateljstvo je neprocjenjivo i treba ga čuvati. Pronađite ravnotežu. Nema potrebe da prijateljstvo isključuje vezu i obratno.

Slobodan prostor
Svaka ljubav, a posebno ona teenagerska, zahtijeva vrijeme i emocionalnu snagu. Dobro je da osobe u vezi daju jedna drugoj malo prostora s vremena na vrijeme. Niti jedna od osoba uključenih u odnos ne smije se osjećati stisnuto, neslobodno. Tek kada nekoga pustite shvatiti ćete koliko ste mu važni…


Život ne završava prekidom

Bez obzira koliko vas prekid veze uznemirio i koliku bol vam prouzročio, to nije kraj svijeta. Naravno, boli i teško je, ali vjerujte, proći će. Suočite se sa svojim osjećajima, dopustite si tugu, isperite ju suzama. Život ide dalje, a vi ste dovoljno snažni da se uhvatite ukoštac s njime. Toliko je još lijepih stvari pred vama, vjerujte…

Živjeti ispunjeno ne znači nužno biti u vezi
Toliko prekrasnih izazova stoji pred vama: obrazovanje, prijateljstva, hobiji, obitelj, putovanja, ljetovanja, zimovanja, druženja, upoznavanja… Ispunjenje  tražiti isključivo i jedino u drugoj osobi je vrlo ograničavajuće. Ako ona ne bude ispunjavala sve vaše potrebe ( a nemoguće je da ih može sve ispuniti jer biste se nalazili u bajci, a ne u stvarnom životu), nastupit će razočaranje.

Znate onu stvar od ‘Jinxa’ ‘Da smo se voljeli racionalno, da nismo srcem mahali stalno…’?

 

 

Važno je ne zaboraviti na sebe samoga, svoje želje, navike, osjećaje, osobni rast. Fokusiranje na jednu osobu koja će ispuniti sve vaše potrebe je iscrpljujuće za obje strane i netko će prije ili kasnije poželjeti van iz tog odnosa. Ili će ostati i biti nezadovoljno . Ali to je odgovornost svake osobe za sebe i prema sebi.

 

ostavite svoj komentar