Zaštita djece u digitalnom svijetu

Novi izazovi pred roditeljima…

Živimo u vrijeme izrazite digitalne transformacije društva. Tehnologije su sve sofisticiranije i sve prisutnije u raznim segmentima našeg života. Slijedom tih promjena događaju se i društvene promjene i sve složenija društvena dinamika koja pred roditelje stavlja nove izazove. Ekstermno povećanje broja informacija pred nas stavlja i ekstreman broj životnih izbora.

Kako odgajati dijete u tom svijetu? Kako ga zaštititi?
Prvi je korak osvijestiti prirodu svijeta u kojem odrastaju naša djeca i prihvatiti da je to njihov svijet. Ni bolji niti lošiji od bilo kojeg prijašnjeg (ili budućeg), samo drugačiji.
Važno je osvijestiti njegove prednosti i opasnosti kako bismo, u mjeri u kojoj je to moguće, svojoj djeci bili podrška i oslonac – zaštita koju djeca trebaju imati od odraslih, osobito od roditelja.

Biti roditelj nekad i danas – nije isto. Biti dijete nekad i danas – nije isto. Ipak, neke stvari ostaju nepromjenjene. Između ostalog to je i odgovornost odraslih za dobrobit djece. Djeca trebaju roditelje za koje znaju da će ih zaštititi i koji će im znati postaviti sigurne i potrebne granice.

Putem elektroničkih medija komuniciramo, informiramo se, radimo, učimo i obrazujemo se, družimo se, zabavljamo, odrađujemo svakodnevne poslove poput kupnje, prodaje i dr. Povezaniji smo jedni sa drugima i sa svijetom u mjeri većoj nego ikada prije (hyperconnectivity). Biti pismen u današnjem svijetu znači biti i digitalno i medijski pismen.

Roditelj djetetu najviše može pomoći dobrom informiranošću i uključenošću, odgojem (vlastitim primjerom, razgovorom, stvaranjem kvalitetnog odnosa) i dogovaranjem pravila vezanih uz korištenje interneta (kad, koliko, na koji način, koje sadržaje smije konzumirati) te pridržavanjem istih (bez ovog zadnjeg sve prethodno pada u vodu).

Nerijetko čujemo kako digitalni svijet nije stvaran. Time umanjujemo značaj problema i opasnosti koje on nosi, jednako kao što umanjujemo njegove prednosti. Posljedice digitalizacije svijeta u kojem živimo, a koje osjećamo (bilo mi, bilo naša djeca) itekako su stvarne. Nasilje putem interneta umnogome je teže od onog kojeg nazivamo ‘stvarnim’. Ignoriranjem, umanjivanjem, nerazumijevanjem i neprihvaćanjem problemi ne nestaju niti se rješavaju.

Biti roditelj nikada nije bilo lako. Danas je to kompleksnije nego ikad, ali je tako i s time nam se valja nositi. Kad je teško treba potražiti stručnu pomoć, podršku i savjet. Valja surađivati s nastavnicima i profesorima, odgajateljima i poučavateljima naše djece i institucijama koje su nam na raspolaganju.
Moramo biti usmjereni na rješenje, a ne na problem. Ovo je naš svijet i svijet naše djece. Drugog nemamo.

O ovoj ćemo temu pisati i dalje. Trebate li podršku ili savjet – javite se. Podijelite s nama vaše iskustvo ili primjer.

Nemoguće je često ono što nije pokušano…

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar