Zašto se razvodimo

Sve sretne obitelji nalik su jedna na drugu, svaka nesretna obitelj nesretna je na svoj način.”

Nešto slično Tolstoju (u djelu Ana Karenjina) mogli bismo reći za sretne i nesretne brakove…

Prosječno trajanje braka u Hrvatskoj nešto je više od 14 godina. Prosječna dob žene u vrijeme stupanja u brak je 28, muškarca 32 godine. Najčešće se razvode parovi u srednjoj životnoj dobi, iako raste broj razvoda parova koji imaju i značajno duži bračni staž.

Zašto se razvodimo? Iako svaki par ima svoju, jedinstvenu priču razlozi su kod većine parova sljedeći: loša komunikacija, emocionalno udaljavanje, neispunjena i iznevjerena očekivanja, fizičko, psihičko i emocionalno zlostavljanje, socioekonomski i financijski problemi te nevjera.
Svaki od partnera ima određena očekivanja od sebe, određena od partnera, bračnog odnosa. Ponekad ta očekivanja nisu kompatibilna i ako se dobro ne iskomuniciraju i ne usklade – nastaju frustracije.

Za brak ljubav nije dovoljna (osim ako vaša definicija ljubavi ne uključuje i poštovanje i toleranciju), Za dobar brak potrebno je puno tolerancije, strpljenja, međusobnog uvažavanja te poštovanja.
Ako toga nema u dovoljnoj mjeri nastaju frustracije i problemi koji se gomilaju i preplavljuju odnos.

Malo po malo odnos koji je jednom bio pun ljubavi i nježnosti pretvara se u odnos pun kritiziranja, međusobnog optuživanja i prigovaranja. Svrha braka individualna je i zajednička sreća. Brak bi trebao biti odnos koji nas ispunjava, oplemenjuje, obogaćuje, a ne odnos koji nas umara, iscrpljuje ili frustrira.

Nerijetko ćemo čuti kako su se parovi u prošlosti više poštovali i imali više međusobnog razumijevanja. Zapravo, riječ je o tome da razvod u prošlosti nije bio nimalo jednostavna opcija. Pritisak obitelji i društvene norme bile su drugačije i parovi su najčešće upravo zbog pritiska okoline, a ne međusobnog poštovanja ili ljubavi, ostajali zajedno.

Ipak, neosporna je činjenica da se vezujemo nespremni usklađivati se u dovoljnoj mjeri, prihvaćati se, imati razumijevanja, strpljenja i poštovanja jedni za druge. Još uvijek je premali broj parova spreman potražiti pomoćraditi na odnosu i mijenjati obrasce koji su ih doveli u krizu odnosa.

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar