Zdravlje sa interneta

1581787-1125x750

Informacije je nužno uzimati sa rezervom…

Internet, kao najmoćnije komunikacijsko sredstvo današnjice omogućava milijunima korisnika da svakodnevno pristupaju milijunima različitih informacija. Tema koja je vrlo često u središtu zanimanja korisnika je zdravlje, odnosno bolesti, načini prehrane i lijekovi. Preko 40% korisnika pretražuje internet upravo zbog informacija o zdravlju i načinima njegova održavanja.
Bilo tko, bez obzira na znanje, školovanje, stručnost ili namjeru može poslati informaciju na internet. Stoga je nužno informacije uzimati sa određenom rezervom i savjetovati se sa stručnim osobama.
Informacije dobivene preko interneta ne mogu zamijeniti profesionalni savjet liječnika i stručnjaka čija je profesija vezana uz zdravlje.
Kvaliteta zdravstvenih informacija na internetu o zdravlju, metodama liječenje, medicinskim proizvodima i sl., varira. Baš kao što je to slučaj sa svim drugim informacijama.
Ipak kada je riječ o zdravlju, pogrešne infomracije mogu skupo stajati.
Nestručnoj osobi vrlo je teško procijeniti vjerodostojnost tih informacija, a ponekad je to teško i stručnim osobama.

Što treba provjeriti? Što treba imati na umu?
Uglavnom treba posumnjati na sve što zvuči previše dobro da bi bilo istinito.
Proizvodi sa istim tvorničkim imenom mogu sadržavati različite sastojke u različitim državama, zato je potrebno pogledati internacionalno nezaštićeno ime (INN), a ne samo ime proizvoda. Upotreba fraza poput ‘čudovotoran’, ‘ekskluzivan’, ‘jedini lijek’, ‘lijek za sve’ i sl. treba svakako navesti na oprez i sumnju. Isto tako treba biti na oprezu kada se navodi da je neki lijek ‘bez rizika’ i ‘ bez popratnih pojava’.
Navodi li se poduža lista bolesti koje navodno liječi određeni lijek ili metoda ili se objavljuju svjedočanstva o čudesnim izlječenjima ili metodama liječenja – oprez.
Ukoliko je navedeno da je lijek potpuno prirodan, a bez navođenja svih sastojaka, valja potražiti dokaz ili povrdu za to.
Da zaključimo, niti jednu informaciju ne treba uzimati ‘zdravo za gotovo’. Pogovo kada je riječ o zdravlju. Uvijek se dobro dodatno informirati i koliko je moguće, provjeriti navedene informacije.
Uz određenu dozu opreza i kritičnosti internet može biti izvrstan izvor informacija.

“Budite oprezni pri čitanju knjiga o zdravlju. Možete umrijeti od štamparske greške.” – rekao je poznati pisac, Mark Twain

ostavite svoj komentar