Zdravlje stopala

Ljudsko stopalo je remek djelo… (Leonardo da Vinci)

Dnevno napravimo negdje između sedam i 20 tisuća koraka pri čemu najveće opterećenje nose naša stopala i naši zglobovi. U kojoj ćemo mjeri stopala održati zdravima ovisi o aktivnostima kojima se bavimo i obući koju nosimo.
Sjedenje i stajanje prevladavaju u životu suvremenog čovjeka. Takvim životom oslabljujemo mišiće i cirkulaciju u nogama. Oslabljeni mišići ne odrađuju svoju funkciju (podržavanje svodova stopala) što dovodi do raznih poteškoća – bolova i deformacija u zglobovima, koljenima, kukovima i kralješnici.

Osim svakodnevnih aktivnosti i obuće koju nosimo, na zdravlje stopala utječu i tjelesna težina i genetsko naslijeđe. Jedan od najčešćih problema su ravna stopala – otežavaju hod, stajanje, uzrokuju bolove i brže umaranje, a mogu uzrokovati i razne deformacije stopala.

Nismo svi u prilici birati posao koji ćemo obavljati i način na koji ćemo ga obavljati i stoga je važno da obratimo pozornost na ono što je u našoj moći. Odabir zdrave obuće, redovita higijena i njega stopala, nošenje anatomskih i ortopedskih uložaka i vježbe stvar su našeg izbora i volje.
Za obuću je važno da bude od prirodnih materijala, udobna i prozračna, dovoljno velika (stopala nam tijekom dana otiču). I čarape bi trebale biti od prirodnih materijala i čiste. Nošenje visokih potpetica valjalo bi izbjegavati u najvećoj mogućoj mjeri.
Što se higijene tiče važno je svakodnevno prati stopala toplom vodom, dobro ih osušiti nakon pranja (kako bi izbjegli razvijanje mikroba i bakterija u vlažnoj sredini). Stopala bi trebalo redovito pregledavati i obratiti pozornost na eventualne promjene poput crvenila, pukotina, rana ili promjene boje.
Hladna stopala, bolna stopala, bolovi, deformacija prstiju ili noktiju, povlačenje stopala tijekom hoda, oticanje, žarenje u stopalima, bol u nožnom palcu i otežano savijanje palca, svrbež stopala, ljuštenje i suhoća kože na stopalima, grčevi, mrlje na koži, žuti, zadebljani nokti na nogama, nokti s bijelim mrljama – sve su to simptomi nekih oboljenja i uputno je potražiti liječničku pomoć ukoliko se pojave.

“Woman’s Feet Sticking Out Of Blanket On Bed At Home” – Image courtesy of FrameAngel at FreeDigitalPhotos.net

ostavite svoj komentar