Zdravo stanovanje

home-1438305_640

Prvi uvjet zdravog stanovanja je higijena doma…

To uključuje redovito čišćenje, brisanje prašine, prozračivanje prostora, ali i ovlaživanje zraka tijekom zimskih mjeseci i odvlaživanje kod pojave vlage i pojave plijesni (plijesan sa javlja kod visoke vlage). Plijesan se prema nekim istraživanjima nastanjuje u 50% domaćinstava. Uvjet za širenje plijesni je postojanje visoke razine vlage. Plijesan se razvija na drvenim površinama, u kupaonicama, u podrumskim prostorijama, na namještaju, zidovima i raznim drugim mjestima.


Vlaga, pojava plijesni

Ukoliko imate krov koji prokišnjava, isparavanja u kuhinji, nekontrolirano curenje vode (posebno iz sudopera) ili lošu izolaciju na zidovima velika je vjerojatnost da ćete imati problem sa plijesni. Plijesan koju nalazimo na papiru, drvu i pamuku, kao i ona na zidovima i stropovima, širi tvari opasne za čovjekovo zdravlje (može biti i uzrok plućne infekcije, glavobolje, astme i dr.).

232_minProzračivanje prostora pomaže i kod suhog zraka, ali i kod vlažnog. Prozračivanjem dolazi do izmjene ustajalog zraka sa svježim i smanjuju se uvjeti za razvoj štetnih mikroorganizama.
Vlažne prostore treba isušiti. Najprije treba riješiti problem nepotrebnih izvora vlage, a potom zidove i podove osušiti (manje dijelove može se isušiti sušilom za kosu). Vodom i deterdžentom možemo očisiti plijesan sa površina koje su glatke i nemaju pora (pločice i staklo). Kod čišćenja potrebno je nositi zaštitne rukavice na rukama i zaštitnu masku za lice kako bi se izbjeglo udisanje sporama onečišćenog zraka. Nakon temeljitog pranja mjesto na kojem se nalazi plijesan treba obraditi kloriranim dezificijensima (oprez,toksični su) ili prirodnim sredstvima kao što je limunska kiselina i soda bikarbona. Sodu bikarbonu treba razmutiti sa vodom da se dobije pasta kojom se premaže onečišćeno mjesto, protrljati i potom isprati vodom ili octom. Ovaj se postupak može primijeniti i za čišćenje kupaonskih zavjesa, odvoda u kadi, umivaoniku, bideu i sl. Ukoliko uspijete ukloniti plijesan navedenim postupcima, a niste riješili problem vlage u prostoru, plijesan će se ponovno pojaviti.

Klimatizacijski uređaji, građevinski materijali, kanalizacijski sustavi, elektromagnetska zračenje
Biološko onečišćenje zraka u prostorima u kojima svakodnevno boravimo dodatno se pojačalo uvođenjem klimatizacijskih uređaja. Uz nedovoljno ispitane građevinske materijale, onečišćene kanalizacijske sustave, kemijske i druge onečiščivače, loše održavani ventilacijski sustavi pogoduju širenju sindroma bolesnih stambenih objekata.

097fc1a99186225b808593fff2532e23Živimo u prostorima koji su nedovoljno prozračivani i umjetno osvjetljeni, izloženi raznim isparavanjima, štetnim zračenjima i sve više osoba osjeća posljedice takvog nezdravog stanovanja u vidu nekog zdravstvenog problema (učestale glavobolje, kronični umor, nesanica…).
Plijesan, gljivice i drugi mikrotoksini koji ugrožavaju čovjekovo zdravlje nakupljaju se kako u klimatizacijskim uređajima tako i u tapisonima, tapeciranom namještaju, izolacijskim materijalima, tapetama. Kućanski aparati, računala, mobiteli, tv prijamnici i satelitski prijamnici izvor su štetnog elektromagnetskog zračenja – elektrosmoga. Dugotrajna izloženost svim navedenim utjecajima može uzrokovati ozbiljne probleme sa zdravljem.

Kako si pomoći? Što učiniti?

Nažalost, u većini slučajeva teško ćemo promijeniti stambene uvjete u svom domu (posebno u većim stambenim zgradama) ili u prostorima u kojima radimo.
Ono što možemo učiniti je da nastojimo poticati okolinu na češće prozračivanje, na oplemenjivanje prosotra biljkama koje pročiščavaju zrak i neutraliziraju toksine (spatthiphyllum, azaleje, filodendroni, gerberi). Klimatizacijske uređaje u svom domu moramo redoivito čistiti i pravilno održavati. Treba voditi računa o dotoku prirodne svjetlosti kada je god to moguće, a zrak ne pregrijavati bez potrebe (optimalno je 20-22°C). Iz vlastitog doma možemo izbaciti ili na najmanju moguću mjeru svesti količinu raznih prostirki i tapisona, količine kemijskih sredstava poput ljepila, boja i agresivnih sredstava za čišćenje, a pri izboru podnih obloga prednost dati prirodnim materijalima.

Photos courtesy by Kaboompics, Pixabay and Tookapic.

ostavite svoj komentar