Adolescencija i socijalni razvoj

Razdoblje traženja…

U ovom razdoblju kod adolescenata se javlja jedna vrsta egocentrizma – adolescenti su uvjereni kako ih drugi ljudi (posebno roditelji) stalno procjenjuju, kako su preokupirani njima i prekritični. Tu vrstu egocentrizma znanstvenici opisuju terminom ‘zamišljene publike’.
Također vrlo značajno razdoblje adolescentnog egocetrizma opisuje se terminom ‘osobni mit ‘– pojava kad adolescenti sebe doživljavaju kao jedinstvenu i posebnu osobu uvjereni kako su njihovi osjećaji i doživljaj okoline autentični i jedinstveni. Adolescenti su prilično zaokupljeni sami sobom.
Ovakvo promišljanje rezultira osjećajem vlastite nepovredivosti i neuništivnosti, adolescenti vjeruju kako se njima ništa ne može dogoditi i stoga češće nego u drugim životnim razdobljima pribjegavaju riskantnom ponašanju poput eksperimentiranja s drogama, promiskuitetnom ponašanju, prekomjernom pijenju i dr. Usmjereni na sadašnjost zanemaruju dugoročnu perspektivu kod donošenja odluka i postupanja.

Eksperimentiranje i riskiranje normalan su dio odrastanja i svaki roditelj treba ih očekivati. Roditeljska je zadaća postaviti primjerene granice i onemogućiti da takva ponašanja postanu uobičajena, da postanu navika adolescentu.
Adolescencija je razdoblje preobrazbe i sazrijevanja. Adolescenti proživljavaju intenzivne i sveprožimajuće promjene na području mišljenja, odnosa s drugima i osjećaja.
Od iznimne je važnosti razumijevanje tih specifičnosti. Odnos djeteta i roditelja u tom je razdoblju obično turbulentan i opterećen, nepovratno se mijenja.
Roditelji ne bi smjeli doživljavati ovaj period kao udaljavanje i odvajanje nego kao uspostavu nove ravnoteže u odnosima. Ta ravnoteža podrazumijeva zadržavanje bliskosti, ali i preraspodjelu snaga u pogledu autoriteta i međusobne moći. To znači da je adolescentima i dalje potrebna roditeljska podrška (ona je izvor sigurnosti) ali i uvažavanje.

Dvije najčešće pogreške u odgoju adolescenta su:

  • ponašanje prema njima kao prema djeci – pretjerano zaštićivanje i obavljanje stvari umjesto njih
  • ponašanje prema njima kao prema odraslima, što može značiti nedovoljnu brigu ili čak osjećaj zanemarivanja.

Kako razgovarati s teenagerom...pročitajte

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar