Andropauza – muška menopauza

Češće osjećate gubitak mišićne snage, manje ste izdržljivi, osjećate nedostatak energije, libido (spolna želja) vam je smanjen, gubite na visini, ponestaje vam životnog poleta, bavljenje sportom više vam ne predstavlja zadovoljstvo, primjećujete učestalije zdravstvene poteškoće, smanjen vam je interes za izvan obiteljsko druženje? Češće se osjećate tužno, sumorno i zabrinuto? Zaspete li neposredno nakon večere? Osjećate bolove u zglobovima i mišićima? Lako planete?

Ukoliko ste pozitivno  odgovorili  na većinu upita imate ozbiljne znakove andropauze.

Muškarci se još uvijek pravovremeno ne odlučuju na obradu pri pojavi simptoma, ponajviše zbog nedovoljne informiranosti o andropauzi,  kao i mogućnostima liječenja, te zbog stava o nedodirljivosti tipično muških karakteristika.

Muškarcima koji primijete smetnje koje upućuju na početke andropauze preporuča se ne čekati predugo s javljanjem najprije obiteljskom liječniku, a zatim i drugim specijalistima. Ukoliko postoje razlozi i mogućnosti preporuča se provesti  terapiju. Na taj način u prvom redu pomažemo svojem fizičkom i psihičkom zdravlju, ali i svojim najbližima jer negativne posljedice andropauze pogođaju i njih. Prva preporuka glasi: posjetiti obiteljskog liječnika.

Andropauza označava smanjene količine testosterona (muškog spolnog hormona) u tijelu. Naime, količina testosterona nakon tridesete se godine života smanjuje (po desetljećima za oko 10%), te u 50-im godinama četvrtina muškaraca ima razinu testosterona koja može izazvati simptome andropauze. Testosteron, muški spolni hormon. stvara se u testisima i nadbubrežnim žlijezdama, a  ispoljava svoje učinke na više organskih sustava djelujući na endokrini, genitourinarni, lokomotorni, kardiovaskularni i središnji živčani sustav. Tako se, kao posljedica hipogonadizma (smanjene funkcije testisa) u starijih ljudi, mogu pojaviti: osteoporoza, sarkopenija (gubitak mišićne mase) i smanjenje mišićne snage, redistribucija tjelesne mase u korist masnog tkiva, anemija, smanjenje libida i erektilna disfunkcija, smanjenje kognitivnih sposobnosti i poremećaji sna, sklonost naglim promjenama raspoloženja i depresiji.

Simptomi koji muškarca najčešće motiviraju da se obrati urologu su smanjenje libida i erektilna disfunkcija te mikcijske tegobe (poremećaje mokrenja).

Liječnik može, uz opći pregled preporučiti i tipične laboratorijske nalaze (razinu testosterona). Donja granica vrijednosti testosterona pri kojoj se, ukoliko postoje tegobe, preporuča terapija, dogovorno je 12 nmol/L.  Zbog dnevnog ciklusa produkcije testosterona savjetuje se  nalaz mjeriti u uzorku krvi izvađene između 8 i 11 sati ujutro. Ukoliko je nalaz nejasan, test se preporuča ponoviti. Po dobivanju nalaza, pacijenta se preporuča uputiti na konzilijarni pregled urologu i/ili endokrinologu. Ukoliko su prisutne izražene psihičke smetnje pregled se upotpunjuje i mišljenjem, a po potrebi i terapijom od strane psihijatra/psihoterapeuta.
Po učinjenom kliničkom pregledu i dijagnostičkim pretragama, te uvidu u laboratorijske nalaze pacijentu se predlaže nadomjesna terapija testosterona, koja se može primijeniti na nekoliko načina: lijekovima koji se uzimaju na usta, injekcijama ili putem hormonskih flastera.
Nadomjesna terapija testosteronom može značajno povećati tjelesne i mentalne sposobnosti muškarca sa simptomima hipogonadizma i znatno utjecati na kvalitetu života u srednjoj i starijoj dobi. Urolog ima jedinstvenu ulogu u procjeni i dijagnostici simptoma te indiciranju nadomjesne terapije kao i praćenju kako njezinih povoljnih učinaka tako i mogućih rizika.

Photo courtesy of PIxabay

ostavite svoj komentar