Antibakterijski sapuni

Jesu li nužni…

Kupovina ovakvog proizvoda najčešće je – bacanje novca. Stručnjaci tvrde da česta i nekontrolirana upotreba antibakterijskih sapuna i sredstava za pranje ruku može doprinijeti razvoju novih izrazito otpornih bakterija, a Antibakterijski sapuni svojim se sastavom ne razlikuju mnogo od običnog sapuna.

antibacterial-soap-400x400Osim toga, sadrže triklosan, kemijski pesticid, antibakterijski konzervans koji je sastavni dio antibakterijskih sapuna, a povezuje se s cijelim nizom zdravstvenih poteškoća (oštećenjima štitnjače i hormona, kao i s raznim infekcijama). Zato je preporuka, umjesto antibakterijskih sapuna, birati one obične koji će uz redovitu i pravilnu upotrebu sasvim dobro očistiti vaše ruke.

Triklosan je dezinficijens koji se najčešće povezuje sa sredstvima za pranje ruku, a sadrži ga i cijeli niz kozmetičkih i higijenskih proizvoda koje svakodnevno upotrebljavamo. Ima antimikrobna svojstva i s lakoćom ubija štetne mikroorganizme. To njegovo svojstvo pozitivno je u ekstremnim slučajevima (npr. u bolnicama ili za vrijeme bolesti), no u svakodnevnom životu više je štete nego koristi.

Osim u antibakterijskim sapunima nalazimo ga i u drugim sredstvima za pranje ruku, zubnim pastama, dezodoransima, kozmetičkim preparatima, kupkama, vodicama za ispiranje usta, kremama, gelovima i pjenama za brijanje, šaponima za pranje kućnih ljubimaca itd.

Najbolji način za izbjegavanje ovog sastojka jest pažljivo čitanje deklaracija na proizvodima. Pri tome ne treba zanemariti činjenicu da ga sadrže i neki proizvodi koji se deklariraju kao prirodni, ekološki i sl. i činjenicu da ga određeni prozvodi sadrže, a da nije naveden kao aktivni sastojak na deklaraciji.

Kažu da je čistoća pola zdravlja. Zato ne treba s ničime pretjerivati…

ostavite svoj komentar