Antibakterijski sapuni

Premda živimo u vrijeme pandemije koronavirusom i pojačana briga o higijeni (posebno ruku) vrlo je važna, ne treba smetnuti s uma da previše česta i nekontrolirana upotreba antibakterijskih sapuna i sredstava za pranje ruku može doprinijeti razvoju novih izrazito otpornih bakterija, veće osjetljivosti i pojave alergija. Jaki sapuni također mogu pogoršati postojeći dermatitis (crvena, suha koža koja se ljušti), posebno na područjima između prstiju. Prečestim se pranjem uništava prirodna barijera na koži (zdrava ulja i zdrave bakterije) koje nas štite od bolesti.

U odnosu na pravilno pranje ruku sapunom i toplom vodom antibakterijski sapuni nisu značajno učinkovitiji.
Prema tome, u domu, na javnim mjestima i poslovnom okruženju dovoljno je koristiti običan sapun, osim u slučaju da je iz nekog razloga obiteljski liječnik ili specijalist savjetovao drugačije.

Antibakterijski sapuni svojim se sastavom ne razlikuju mnogo od običnog sapuna, osim što sadrže triklosan, kemijski pesticid, antibakterijski konzervans kojeg se povezuje s cijelim nizom zdravstvenih poteškoća (oštećenjima štitnjače i hormona i raznim infekcijama). Zato je preporuka, umjesto antibakterijskih sapuna, birati one obične koji će uz redovitu i pravilnu upotrebu sasvim dobro očistiti vaše ruke.

Triklosan je dezinficijens koji se najčešće povezuje sa sredstvima za pranje ruku, a sadrži ga i cijeli niz kozmetičkih i higijenskih proizvoda koje svakodnevno upotrebljavamo. Ima antimikrobna svojstva i s lakoćom ubija štetne mikroorganizme. To njegovo svojstvo pozitivno je u ekstremnim slučajevima (npr. u bolnicama ili za vrijeme bolesti), no u svakodnevnom životu više je štete nego koristi.

Shampoo, Oil, Spa, Bottle, AniseOsim u antibakterijskim sapunima nalazimo ga i u drugim sredstvima za pranje ruku, zubnim pastama, dezodoransima, kozmetičkim preparatima, kupkama, vodicama za ispiranje usta, kremama, gelovima i pjenama za brijanje, šamponima za pranje kućnih ljubimaca itd.

Najbolji način za izbjegavanje ovog sastojka pažljivo je čitanje deklaracija na proizvodima. Pri tome ne treba zanemariti činjenicu da ga sadrže i neki proizvodi koji se deklariraju kao prirodni i ekološki kao niti činjenicu da ga određeni proizvodi sadrže, a da nije naveden kao aktivni sastojak na deklaraciji. Ne treba zbog toga dizati paniku, jednostavno se treba dobro informirati.

Korištenje tekućeg sapuna za pranje ruku preporuča se jer:

  • lako se koristi i omogućava prijenos mikroba s jedne osobe na drugu,
  • većina tekućih sapuna posjeduju i hidratacijska svojstva  pa nakon pranja takvim sapunom ruke ne ostaju suhe.

Handmade, Soap, Coconut OilKorištenje gela za dezinfekciju i dezinfekcijskih maramica preporuča se u slučaju nedostupnosti sapuna i vode.

Gel za dezinfekciju ruku koji neće isušivati kožu jednostavno se priprema. Potrebno je:

  • 150 ml  99% -tnog alkohola
  • 75 ml  gela aloa vera
  • po želji par kapi esencijalnog ulja (npr. lavande)

U posudi pomiješamo sve sastojke te ih pretočimo u posudu za apliciranje. takve posude (za špricanje ili aplikaciju gelova) može se pronaći u gotovo svakoj bolje opsrkbljenoj ljekarni.

Kažu da je čistoća pola zdravlja ( ne cijelo). Zato ne treba pretjerivati jer može biti kontraproduktivno.

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar