Baby-led weaning , način dohrane beba

Pustite dijete da uživa u hrani…

Moja kćer je imala 3 mjeseca, kada me je prijateljica upoznala sa svjetski poznatim BLW-om (baby led weaning). Bila sam dosta skeptična, jer sam isplanirala tipičnu dohranu sa kašicama. Međutim, kada sam počela čitati knjgu o tome, sve više mi se činio smislenim upravo taj način dohrane.

Što je baby led weaning – BLW?

BLW je način ishrane bebe pri kojem ju se ne hrani kašicom, nego se pusti bebu da to radi sama, i to vlastitim prstićima. Liječnici su otkrili da upravo tom metodom bebe pojedu više i imaju puno bolji apetit. U principu, BLW nije ništa novo. Na taj način, majke su tisućljećima dohranjivale svoje bebe. Tek 80-ih godina prošlog stoljeća liječnici su savjetovali majke da počnu sa uvođenjem sokića i kašica u bebinu ishranu vec od 3. mjeseca života. S obzirom na to da bebe  tri mjeseca ne mogu sjediti samostalno, normalno da mame niti nisu bile u mogućnosti dati im ništa drugo, nego kašice. Danas, Svjetska zdravstvena organizacija savjetuje da prije navršenih 6 mjeseci života beba ne konzumira ništa osim majčinog mlijeka, jer je bebin probavni sistem spreman za dohranu tek u tom životnom razdoblju. Osim toga, tad beba već drži glavicu, sjedi samostalno ili uz potporu, te prinosi predmete k ustima. Na osnovu toga su liječnici zaključili da je beba sposobna hraniti se sama, bez korištenja kašica.
Istraživanja su dokazala da bebe koje se same hrane su puno socijaliziranije, imaju bolji apetit, hrane se zdravije (jer se od najranije dobi hrane prema instinktu),  imaju bolje razvijene dišne organe, bolje razvijene facijalne mišiće, bolju finu motoriku, manje su sklone gušenju i nemaju poteškoća u govoru. Isto tako, česta je pojava da bebe, koje su navikle da im hrana samo sklizne niz grlo, će odbijati kasnije krutu hranu.

Kako to izgleda u praksi?

Moja beba, kada je počela sa dohranom, nije znala što da radi sa hranom, ali je bila iznenađena kada je primjetila da je to što je stavila u usta imalo okus. U početku je to bilo više eksperimentiranje, lizanje, cuclanje. Hranu je primala sa stisnutom šakom, pa ju je znala zgniječiti, ali nakon nekog vremena je shvatila da, ako zgnječi hranu, neće ju moći staviti u usta. Tako je naučila ne stisnuti prečvrsto. Isto tako je počela postupno žvakati. Sa 6,5 mjeseci je bila u stanju pojesti sama šljivu i ispljunuti košticu. Istina je da je BLW dosta neuredan način dohrane, jer bebe naprave veliki nered, ali je zato u to uključeno puno zabave. Uostalom, nered traje jedan kratak period dok beba ne savlada tehniku.

Danas, kada moja beba ima 9,5 mjeseci, uopće više ne koristimo podbradnjak, jer se ne zaprlja. Odlična je stvar u tome što ju ne moramo nagovarati da jede. Ona naprosto uživa u hrani. Jedina stvar koju je bitno napomenuti je ta da hrana ne smije biti soljena, niti šećerena. Osim toga nema dodatnih stega. Zaboravite tablice dohrane i jednostavno pustite djete da uživa u hrani!

Isto bih tako željela navesti da postoji nešto što se na engleskom zove ‘gagging reflex’ , što može preplašiti roditelje jer izgleda slično gušenju, ali nije gušenje. Bebini mišići u grlu su jako razvijeni i ako beba proguta preveliki komad – ispljunut će ga.  To nije ništa zabrinjavajuće.

LP, Sara

ostavite svoj komentar