Badem – riznica dragocjenih i rijetkih minerala

Badem (Amygdalus communis) je koštunica iz porodice ruža, iako ga najčešće svrstavamo u orašasto voće.

Bliski je srodnik breskve, višnje, šljive i marelice. Stablo badema naraste do 10 m. Cvate u proljeće, ružičastim cvjetovima, a plodovi se beru u jesen. Badem konzumiramo kao međuobrok, ali i kao dodatak salatama, žitnim pahuljicama, kuhanim jelima, kolačima… Jede se sirov, pržen, prerađen kao maslac ili kao bademovo ulje.

JAČA IMUNITET 
Većina masnoća koje bademi sadrže su mononezasićene masnoće, a one djeluju pozitivno na smanjenje kolesterola i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Osim toga, bademi smanjuju opasnost od nastanka ateroskleroze. Unatoč visokoj kalorijskoj vrijednosti badema, njihovo uvrštavanje u prehranu pomaže kod gubitka kilograma i sprječavanja njihovog nakupljanja, ali i da djeluje preventivno protiv dijabetesa tipa 2.

OSIGURAVA ZDRAVU SITOST
Zbog svog sastava i bogatstva masnih kiselina, proteina te obilja kalcija i magnezija, badem pripada namirnicama koje neutraliziraju kisele viškove u organizmu. Badem je prava riznica dragocjenih i rijetkih minerala. To su magnezij koji je ključan u procesu stvaranja energije, ali i za zdravlje kostiju, potom kalij koji kontrolira ravnotežu tekućina u tijelu i pomaže kod smanjenja krvnog tlaka, kalcij koji čuva čvrstoću kostiju. Zatim sadrži obilje cinka, željeza, vitamina E, proteina, folne kiseline, vlakana, vitamina B2, fosfora i bakra. Sadrži i fitotvari koje pružaju snažnu zaštitu od bolesti srca te povoljno utječu na cirkulaciju u cjelini. Bademi su dostupni na policama trgovina tokom cijele godine. Najslađi i najsočniji su oni svježe ubrani.

Najbolje ih je čuvati u hladnjaku u zatvorenoj posudi ili vrećici. Prije konzumiranja bilo bi dobro bademe staviti u posudu, preliti vodom i ostaviti namočene preko noći. Nakon toga smeđa se kožica lako skida, bademi prosuše i takvi se mogu čuvati u hladnjaku dan-dva. Smeđa košuljica prirodna je zaštita od truljenja, poput neke vrste konzervansa. Nutricionisti preporučuju bademe jesti sirove i neposoljene, jer se njihovim prženjem mogu izgubiti visokovrijedna biljna vlakna.

Svakodnevna konzumacija badema veliki je plus za zdravlje. Šaka badema svaki dan! Samo 15 grama badema na dan (taman koliko stane u šaku) zadovoljit će 50 posto naše dnevne potrebe za vitaminom B6. Radi se o vitaminu koji je ključan za pravilno funkcioniranje živčanog i imunološkog sustava. Isto tako, tih 15 grama badema na dan zadovoljava tri četvrtine naših potreba za vitaminom E koji je ključan za zdravlje srca.

Photo by Lorena Galeano from Pexels

ostavite svoj komentar