Bosiljak

Za ljetne salate…

Bosiljak je jednogodišnja ukrasna, začinska i ljekovita biljka aromatičnog mirisa. Pripada porodici usnjača. Porijeklom je iz Indije. Postoji pravo mnoštvo rituala i vjerovanja vezanih za bosiljak (od vjerovanja da štiti dušu, da pruža božansku zaštitu, da privlači novac i blagostanje…). Kao rijetko koja biljka bosiljak se spominje i u narodnoj poeziji i pričama. Bosiljak je osjetljiv na niske temperature. Rijetko uspijeva u prirodi kao divlja biljka, uglavnom se kultivira. Uzgaja se u vrtovima i lončanicama, na prozorima kuhinja, na balkonima…Voli tla bogata humusom, osunčana mjesta i zaštićena od vjetra.

Ne voli zalijevanje hladnom vodom.

Na temperaturi ispod 14°Cprestaje rasti. Postoji mnogo vrsta bosiljka, od visokih grmova do niskih sorti s malim listovima. Najčešće viđamo zeleni bosiljak, a rjeđe ljubičasti i tamni. Ljubičasti bosiljak ima kovrčave listove i može se korisiti kao i zeleni. Tamni je bosiljak je povrtnica s nazubljenim listovima, srednje jakog okusa. Bosiljak cvjeta od lipnja do kolovoza. Budući cvjetovi bosiljka nemaju upoorabnu vrijednost preporuča se rezanje gornjih dijelova biljke kako bi se potakao rast listova.

Bosiljak ubran u srpnju, u vrijeme cvatnje, ima veću ljekovitost od bosiljka ubranog u jesen.

Upotrebljava se svježe ubran i sasušen. Aroma je puno izraženija kod svježeg bosiljka. Isto tako, preporuča se neobrađivati termički svježe listove nego ih dodavati jelima prije serviranja. Masnim jelima dodaje seradi lakše probave. Listovi bosiljka imaju slatkasto aromatičan miris i pomalo su oštroga, ali ugodnog okusa. Sadrže eterično ulje, tanin saponin i gorke tvari.

Osim što poboljšava okus i obogaćuje miris mnogim jelima, bosiljak povoljno utječe i na zdravlje organizma. Listovi bosiljka koriste se kao sredstvo protiv nadimanja, za jačanje želuca i poticanje teka, kod neuroze, psihičkih nemira i nesanice. Preporuča se uzimanje kod katara želuca, upale crijeva, kod trovanjaželuca i crijeva, kod želučanih grčeva, povraćanja, nadutosti i začepljenja, lijenosti crijeva.
Pokazao se korisnim i kod plućnih bolesti. Uspješno se primjenjuje i kod bolesti mokraćnih organa, kod upale bubrega, katara mokraćnog mjehura ili bolnog mokrenja. Bosiljak se primjenjuje i kao sok za upale uha. Liječi bolesnu jetru, vodenu bolest i giht. U eteričnom ulju bosiljka ima estragola koji podsjeća na anis, linalola, cineola i drugih antiseptičkih sastojaka koji uništavaju štetne bakterije u hrani i sprječavaju njihov rast. Zbog toga se koristi kao prirodni konzervans.

Eterično ulje bosiljka koristi se u kozmetici i u raznim ljekovitim pripravcima za inhaliranje, kupanje, masažu, aromatiziranje prostorija. Često ga nalazimo u tradicionalnoj talijanskoj kuhinji. Dodaje se juhama,umacima, slalatama, prejevima, mesu, ribi, plodovima mora, jajima, tjestenini, pizzama.

Uzgoj bosiljka u vlastitom domu
Želite li uživati u svježem bosiljku cijele godine u proljeće posijte bosiljak u mješavinu zemlje i pijeska i obilno zalijte. Ne trebate ga prekriti zemljom jer klija na svjetlu. Posudu sa bosiljkom preporuča se držati na osunčanom mjestu. Zalijevati ga treba malo češće nego ostale sobne biljke. Ne preporuča seiznošenje prije nego zatopli.

Čuvanje bosiljka
Listove bosiljka možete posušiti u vezicama natamnom i prozračnom mjestu. Kad su listovi posušeni treba ih pospremiti u dobro zatvorenu ambalažu i držati na tamnom mjestu (osjetljiv je na svjetlosti sklon hlapljenju). Možete svježe listove usitniti i izmiješati sa maslinovim uljem (ili s vodom) u pastu koju potom možete zamrznuti u malim posudicama. Listove bosiljka možete jednostavno zamrznuti u plastičnoj vrećici.

“Cutting Basil”- Image courtesy of Michelle Meiklejohn / FreeDigitalPhotos.net 

ostavite svoj komentar