Bršljan

Dekorativan i ljekovit…

Bršljan (Hedera helix L.) je izrazito otporna, otrovna, puzajuća trajnica karakterističnih peteroprstastih, vazda tamnozelenih listova. Raste saoniklo po tlu i po drveću listopadnih šuma, na sjenovitim i hladnim položajima, na propusnom i vlažnom tlu. Adventivnim korijenjem pričvršćena je za podlogu. Cvate od rujna do listopada. Cvjetovi su zelenkansto-žuti, sakupljeni u okrugli cvat. Iz cvjetova se razvijaju plavi plodovi koji su otrovni. Razmnožava se sjemenom i izbojcima. Može doseći visinu i do 30 metara i duboku starost – do nekoliko stotina godina.
Kao dekorativna biljka ćesto se koristi u vrtlarstvu za ozeljenjivanje površina – zidova, pročelja, stijena, na grobljima. Postoje mnogobrojni hortikulturni oblici.

Ljekovitost
U kolovozu i rujnu s mladih grančica skupljaju se svježi listovi i suše potepeno na zraku. Važno je da zadrže prirodnu boju. Bršljan sadrži otrovne, ali ljekovite tvari koje djeluju protiv virusa, bakterija i gljivica. Bobice bršljana sadrže najviše saponina i najotrovnije su. Bršljan sadži saponine, flavonoide, fitosterole, eterična ulja.

Pripravke sa bršljanom treba uzimati sa krajnjim oprezom. Koriste se za za reumatske i žučne tegobe, za čišćenje kože, čišćenje krvnih žila kod ateroskleroze, kod upale želuca i crijeva, za regulaciju ciklusa mjesečnice, kod kašlja, bronhitisa i astme. Ispiranjem kose sa čajem od bršljana uklanja se prhut, a pijenjem čaja tijelo se čisti od trovanja pesticidima i od radioktivnih zračenja.
Znanstveni dokazi njegove djelotvornosti pridonijeli su pojavi sve većeg broja prirodnih lijekova i dodataka prehrani na njegovoj osnovi. U novije vrijeme nalazimo ga i u kozmetičkim proizvodima u sastavu anticelulitnih pripravaka.

Obzirom da su određeni dijelovi biljke otrovni, (naročito plod), pri spravljanju ljekovitih čajeva i drugih ljekovitih pripravaka potrebno je biti izuzetno oprezan. Na našem tržištu ekstrakt lista bršljana dostupan je u u obliku sirupa i tableta.

ostavite svoj komentar