Bučino ulje

Tamno zelene boje, bogatog okusa…

Proizvodi se od sjemenki posebne vrste uljene buče koja je izvana žuto-zelene, a iznutra narančaste boje. Sjemenke ove vrste buče nemaju karakterističnu opnu poput sjemenski ostalih vrsta buča i zbog toga se još nazivaju i ‘golice’. Nakon berbe, sjemenke se operu i osuše te skladište.
Bučino ulje tamno zelene je boje, sa izrazito bogatim i specifičnim, pomalo orašastim okusom. Dobiva se postupkom hladnog ili toplog prešanja. Iz zdrobljenih, toplih sjemenki se prirodnim putem, pod visokim pritiskom dobiva ulje.Autumn, Fall, Food, Fresh, Gourd
Ovo ulje izrazito je bogato vitaminima A, E, C i K i vitamine B skupine, sadrži više od 60% nezasićenih masnih kiselina (oleinska, linolna), zasićene masne kiseline (palmitinska, stearinska), minerale (fosfor, kalcij, magnezij, kalij, te željezo, cink i mangan u tragovima). Sadrži i lecitin, bjelančevine i salicilnu kiselinu.
Bučino ulje koristi se za začinjavanje salata (posebno grah salate i zelene salate) i u mnogim vegetarijanskim jelima. Može se koristiti i kod pripremanja tjestenine, u jelima od mesa, čak i kao dodatak kolačima i slasticama kojima daje poseban orašasti okus.

Savjet je ne zagrijavati ga iznad 120°C.Pumpkin Seeds, Pips, Green
Bučino ulje je vrlo ljekovito. Pozitivno djeluje na prostatu, ublažava upalne procese urinarnog trakta, poboljšava odnos kolesterola u krvi, prevenira aterosklerozu, pozitivno djeluje na imunitet, poboljšava vid, potiče dobro raspoloženje, poboljšava koncentraciju, povoljno djeljuje na crijevnu floru i dr. U terapijske svrhe preporučuje se konzumacija jedne jušne žlice dnevno.

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar