Čuvanje kruha

Sušenje kruha ne može se spriječiti, ali se može malo odgoditi. Gluteni, proteini pšenice počinju se povezivati i stvrdnjavaju kruh. Koliko dugo će ostati svjež ovisi i o podneblju u kojem živimo. U područjima s puno vlage u zraku na sobnoj temperaturi kruh neće izdržati dugo jer vlaga potiče rast plijesni.

Zamrzavanje

Zamrzavanjem možemo sačuvati svježinu kruha na dulji rok. Ukoliko vam ostane kruha, najbolje ćete ga sačuvati zamrzavanjem. Zadržat će svježinu i do dva mjeseca. Stavimo ga u aluminijsku foliju i dobro zamotamo kako hladni zrak ne bi stvorio na njemu kristale vode. Topli kruh ne smije se zaleđivati (mora se potpuno ohladiti). Može se odmrznuti i u tosteru. Vrlo je praktično zamrznuti već narezane kriške kruha ili manja peciva. Po potrebi se mogu vaditi i praktično odmah koristiti.

Čuvanje

U drvenim kutijama kruh duže ostaje svjež nego u plastičnim ili metalnim kutijama. Treba ga čuvati na suhom i tamnom mjestu, na niskoj ili sobnoj temperaturi. Na višim temperaturama kruh brže zahvati plijesan. Najbrže se mijenja na temperaturi od 6-10°C, a najsporije na temperaturi od 1-2˘C. Može se omotati platnenom krpom.

Osvježavanje

Laganim zagrijavanjem kruhu možemo vratiti svježinu. Netko to čini u mikrovalnoj pećnici, može se i u klasičnoj (suhi se kruh poškropi s malo vode i zagrije u pećnici).Basket, Bread Basket, Bun, Food

Topli kruh

Bolje je oduprijeti se iskušenju i uživati u friškom, ali ne toplom kruhu. Topli kruh težak je za probavu. Puno je lakši za probavu ako malo odleži ili ako ga prepečemo.

Rukovanje kruhom

Kruh iz pećnice izlazi praktično sterilan. Kasnije ga kontaminiramo na razne načine – prljavim rukama, u posudama i na policama. Važno je pridržavati se higijenskih mjera pri rukovanju.

Image by Alexa from Pixabay
Image by Ralph from Pixabay
Image by Bernd from Pixabay

ostavite svoj komentar