Heljda

Žitarica za sva vremena…

Heljda (Polygonum fagopyrum) je planinska jednogodišnja biljka podrijetlom iz Azije i sjeverne Europe. Poznamo ju još i pod nazivima: hajda, hajdina, ajda, eljda i jelda. Vrlo je jednostavna za uzgoj, uspijeva na siromašnom, pjeskovitom, blago kiselom tlu, s dosta vlage. Otporna je na bolesti i štetnike.

Heljda zapravo nije žitarica već sjemenka. Heljdu oprašuju pčele jer dugo cvate (od lipnja do rujna) i ima cvijet na koji pčele lako sjedaju (samo u jutarnjim satima). Pri povoljnim uvjetima može se dobiti 80 – 100 kg meda sa jednog hektara.
Heljda je bogata energijom i hranjiva, ne sadrži gluten. Sadrži dijetalna vlakna, izvrstan je izvor antioksidativnih biljnih spojeva (luteina, zaeksatina, rutina, kvarcetina), mangana, magnezija, željeza, fosfora, joda, vitamina B skupine.
Oljušteno zrno sadrži oko 80 % škroba, 10 – 15 % bjelančevina, 1 – 2 % sirovih vlakana, 2 – 3 % masti.
Heljda ima jedinstven okus, jači od bilo koje žitarice.
U trgovinama kupujemo prženu i neprženu heljdu. Nepržena ima lagan, nježan okus, pržena jači, više zemljast, orašast okus. Boja heljde kreće se od žućkastoružičaste do smeđe (nakon prženja).
Prekrupa od heljde (poznata i kao cjelovita bijela heljdina prekrupa) su sirove, nepržene jezgre heljde bez ljuski. U jelima se često koristi kao zamjena za rižu.
Heljidina krupica sitno je mljevena heljdina prekrupa. Brzo se skuha,a dostupna je kao heljdina žitarica ili heljdino vrhnje.
Poznata heljdina kaša najčešće se priprema sa prženom heljdinom prekrupom koja je slađa i orašastijeg okusa od nepržene heljdine prekrupe.
Heljdina kaša izvrstan je prilog jelima od mesa i povrća, a može se pripremiti i kao desert ili slatki doručak u kombinaciji sa medom i sušenim voćem.

Heljda se melje i u brašno – svjetlije ili tamnije, s time da je tamnije hranjivije. Koristi se u pripremi palačinki, žganaca, kruha, za kolače, tjestenine i drugih jela.
Kao namirnica bez glutena ima značajnu primjenu u proizvodnji kruha i drugih proizvoda za osobe oboljele od celijakije i druge osobe koje moraju izbjegavati gluten. Preporuča se i u jelovnicima za osobe koje pate od dijebetesa jer povoljno djeluje na regulaciju glukoze u krvi, kao i na razinu kolesterola.
Pripravci od heljde pomažu kod kardiovaskularnih bolesti, a posebice kod povišenog krvnog tlaka te probavnih problema. Heljda ublažava posljedica zračenja i kemoterapije.
Heljda se naziva hranom idealnom za mozak – poboljšava memoriju i ublažava posljedice napornog umnog rada.
Čaj od heljdina cvijeta ima ljekovito djelovanje na dišne organe i pluća (kašalj, sluz, katar), a mješavina listova i cvjetova heljde liječi aterosklerozu krvnih žila.

ostavite svoj komentar