Izazovi prijateljstva u adolescenciji

Još jedan u nizu izazova…

Pred kraj osnovne i početkom srednje škole adolescenti se intenzivnije suočavaju s izazovima prijateljstva. Život adolescenata opterećen je intenzivnim tjelesnim promjenama, školskim obavezama, odnosom s roditeljima i pojačanim pritiskom od strane vršnjaka.

Neki adolescenti podršku i savjet traže od svojih roditelja, većina ne. Nastoje se sami suočiti s izazovima koji su pred njima, neki s više, neki s manje uspjeha.

Utjecaj vršnjaka u toj dobi može biti veoma jak i može značajno utjecati na njihovo ponašanje. Neki adolescenti pod pritiskom svojih vršnjaka, u želji da budu prihvaćeni, počnu raditi stvari atipične za njihov karakter. Mnogi žele izrazito puno vremena provoditi s prijateljima, počnu konzumirati aklohol, pušiti, oblačiti se u skladu s očekivanjima prijatelja, slušati istu glazbu i sl.

Roditelji ne bi smjeli birati prijatelje svom djetetu, što ne znači da ne trebaju biti na oprezu. Važno je da dijete zna da u roditeljima uvijek ima oslonac i podršku. Miješanje i pokušaj kontrole mogu rezultirati samo revoltom i udaljavanjem. Adolescenti imaju veliku potrebu za samostalnošću i roditeljsko uplitanje u prevelikoj mjeri za njih nije prihvatljivo.

Premda nam se često čini kako adolescenti ne žele razgovarati s roditeljima, komunikacija obično ne funkcionira zbog pristupa. Ako roditelj djetetu jasno da do znanja da se brine za njegovu sigurnost i pri tom iskaže svoje osjećaje, neće pogriješiti.
Djeca zapravo vole i žele znati da roditelji o njima brinu i da im je stalo. Miran razgovor, možda neki poučan primjer iz vlastitog životnog iskustva i jasne poruke o tome što je (ne)prihvatljivo i zašto, svakako će pomoći.

“Portrait Of Girls Looking To Each Other”- Image courtesy of imagerymajestic at FreeDigitalPhotos.net

ostavite svoj komentar