Jačajte um otvoren za rast

Kraj je još jedne školske godine…

Napetost raste jer su učenici rastrgani i preplavljeni morem knjiga, obavezama, testovima i brigom o daljnjem školovanju. Trče za višim ocjenama, brinu, plaču, ljuti su. Svibanj i lipanj su mjeseci, u školskim klupama, a posebice za vrijeme polaganje državne mature, obojeni anksioznošću, uznemirenošću i nekim drugim neugodnim emocionalnim stanjima.

U radu s djecom i mladima, kao i njihovim roditeljima, često s obje strane čujem kritike vezane uz neadekvatno izvršavanje školskih obaveza, nezadovoljstvo ocjenama, prerano odustajanje, nedostatak truda, ali i hvaljenje i isticanje inteligencije djeteta, isticanje djetetovih talenata i slično. Sustav odgoja i obrazovanja je takav kakav jest, iziskuje rad i disciplinu, spremnost na suradnju i učenje, usmjerenost na što bolji rezultat/ocjenu jer je, isključivo izvrsno, važno za kasnije napredovanje i uspjehe. No, razmišljam gdje svi mi – roditelji, odgajatelji, stručni suradnici i drugi uključeni u rast i razvoj djece ne bismo trebali podbaciti?

Slušajući izvrstan TED talk video (preporuka za isti: https://www.ted.com/talks/carol_dweck_the_power_of_believing_that_you_can_improve/transcript?language=hr) u kojem znanstvenica Carol Dweck govori o važnosti razvoja fleksibilnog načina razmišljanja kod djece od malih nogu, pomislila sam kako upravo to nedostaje našem obrazovnom sustavu.

O čemu se radi?
Carol Dweck je ponudila revolucionarnu ideju o moći mentalnog sklopa kroz koji objašnjava da način na koji razmišljamo o vlastitim talentima i sposobnostima, značajno utječe na uspjeh u školi, glazbi, sportu, kao i u nekom drugom životnom području. Carol razlikuje dva tipa mentalnog sklopa: fiksni način razmišljanja za kojeg je karakteristično oslanjanje na urođenu inteligenciju ili umjetnički talent s uvjerenjem o nemogućnosti promjene istih te fleksibilni način razmišljanja u kojem postoji vjerovanje da se, primjerice inteligencija ili talent za glazbu, mogu razvijati. Istražujući mentalni sklop kod djece, Carol je potvrdila kako je u njihovom odgoju važno razvijati fleksibilni način razmišljanja. Potrebno je staviti fokus na njihov trud, angažman, uloženo vrijeme u neku aktivnost, volju za ulaganjem, više nego na postojeće talente, školske ocjene, sportske medalje i tako dalje.
Pohvala truda kod djece utječe na ishod jer orijentirajući se na trud, djeca će u budućnosti: birati teže zadatke bez straha od neuspjeha, osmišljavati više strategija, uživati u izazovima, učiti iz kritika i ustrajati unatoč ponekim preprekama.

Djeca s fiksnim načinom razmišljanja češće odustaju, izbjegavaju izazove, nedovoljno ulažu trud jer se boje neuspjeha, a kritika drugih je za njih tragična jer su naučili da su oni upravo takvi – pametni.
Što nam je onda činiti? Bilo u odgoju djece, bilo u radu sa samima sobom, hvalite proces! Proces je sve ono na putu do ostvarenja željenog ishoda: ustrajnost, fokus, volja, trud, strategija, uspon i pad. Pohvalite dijete na način: „Bravo, vidim da si puno vježbao zadatke iz matematike!“ umjesto „Bravo, odličan rezultat, stvarno si pametan!“

Učinkovita fraza koju Carol Dweck koristi u radu je „Not yet“. Odlično zvuči, zar ne? Još mi samo malo nedostaje do…, još samo malo…, još… Pokušajte umjesto: „Mom djetetu ne ide čitanje i razumijevanje lektire…“ reći „Mom djetetu čitanje lektire JOŠ ne ide, ali se trudi…“ i hvalite dio po dio pročitanog.

Komunicirajte s djecom, izrazite i pokažite im što je uistinu vrijedno i važno. Ako smo mi sami djetetu primjer svakoga dana, ako svaki dan dajemo sve od sebe, iako izgledi ponekad neće ići u našu korist, rezultati će biti onakvi kakvi trebaju biti. A svi mi? Bit ćemo sretniji, otporniji i spremniji za život! Pustite djecu izazovima jer tako oplemenjuju svoj um i dušu! ????

Tea Bošnjak
Socijalna pedagoginja

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar