Kada i kako uzimati dodatke prehrani

Kad uravnoteženom prehranom ne uspijevamo podmiriti sve nutritivne potrebe ili u razdobljima kad želimo osnažiti organizam  – posežemo za raznim dodacima prehrani u obliku tableta, sirupa i sl. Kako bi postigli željeni učinak važno je što, kada i kako uzimati.

Neki nutrijenti bolje se iskorištavaju kad se konzumiraju s hranom, neki nakon obroka, neki bolje djeluju kad se uzimaju na prazan želudac. Uzimanje u kombinacijama možete ih učiniti učinkovitijima ili pak usporiti njihovu apsorpciju.

Iskoristivost dodataka prehrani ovisi i o fizičkoj aktivnosti osobe koja ih uzima te o uzimanju drugih lijekova. O tome što i kako uzimati najbolje je posavjetovati  se s obiteljskim liječnikom ili ljekarnikom. Liječnici ističu da suplemente ne treba uzimati bez konzultiranja sa stručnom osobom i bez pretraga kojima je utvrđen njihov manjak.

Evo nekih pravila:

U jutarnjim satima treba uzimati:

 • vitamin B12, na prazan želudac, u kombinaciji s vitaminom B1 i bakrom (potiče stvaranje energije
 • vitamin C  (može se kombinirati  s vitaminima B12, E, A i s cinkom).
 • željezo (nakon jela, ne preporuča se uzimati s cinkom, vitaminom E, manganom ili kalcijem).

U popodnevnim satima treba uzimati:

 • cink (uzimati s hranom ili nakon jela, može se uzeti s vitaminima A, C i B12, ne uzimati sa željezom, bakrom i vitaminom B9)
 • vitamin E (uzimati s hranom, može se uzimati sa selenom kao i vitaminima C i A, ne uzimati sa željezom).
 • vitamin A (uzimati s hranom, uzimati s vitaminima C i E i cinkom).

U večernjim satima, tijekom ili nakon obroka treba uzimati:

 • vitamin D (povećava apsorpciju kalcija)
 • kalcij (ne uzimati sa cinkom ili željezom).
 • Omega-3 (riblje ulje, uzimati zajedno s vitaminom D, smatra se sigurnima u malim dozama (do 3 g/dan), osim za trudnice i osobe koje uzimaju lijekove za regulaciju krvnog tlaka)

Prije odlaska na spavanje valja uzimati:

 • probiotike (poboljšavaju crijevnu floru/probavu)
 • magnezij (u obliku klorida i citrata, radi bolje iskoristivosti, pomaže umirivanju, konzumacija s kalcijem povećava njegovu apsorpciju, može se istovremeno uzimati i vitamin B6)

Vitamini topivi u mastima (A, D, E i K) bolje će se apsorbirati ako se uzimaju s obrokom koji sadrži masti.
Vitamin C povećava apsorpciju željeza, vitamin D pomaže u apsorpciji fosfora (minerala važnog za zdravlje kostiju) te magnezija. Vrlo visoke doze cinka iz dodataka prehrani mogu ometati apsorpciju magnezija i njegovu ravnotežu u organizmu. Manjak magnezija pak može utjecati na manjak vitamina D i fosfora. I tako u nedogled.

Zaključak:
Multivitaminske pripravke najbolje je izbjegavati. Popis dostupnih beskonačan je no, nikome od nas ne nedostaju svi vitamini i minerali. Većinu osiguravamo prehranom, a viškovi nekih nutrijenata mogu štetiti našem zdravlju. Dodatke prehrani uvijek treba uzimati po uputi liječnika, nakon obavljenih nužnih pretraga.

Photo by Polina Tankilevitch from Pexels

ostavite svoj komentar