Kako dijete motivirati za školske obaveze

Nakon ljeta posebno je teško motivirati se za školu. Neka djeca jedva će dočekati povratak u školske klupe i druženje s vršnjacima no, većina će imati problem s uspostavljanjem radnih rutina.

Free kids students back to school vector

Kao roditelji moramo brinuti o obrazovanju svoje djece. Prirodno je da djeca ne dijele tu zabrinutost s roditeljima. Baš kao što ne dijele ni zabrinutost oko zdrave prehrane, spavanja ili sličnog. Zato smo mi odrasli tu, da brinemo i usmjeravamo ih kroz život, dok ne postanu samostalni.

Motivacija se ne može postići na silu. Uspjeh prisila obično bude kratkog daha i kontraproduktivan. Na sreću postoji niz koraka koje možemo poduzeti kako bismo motivirali dijete za školski uspjeh odnosno za ulaganje truda (jer to je najvažnije). Većina toga uključuje osiguravanje strukture koja pomaže djetetu da se disciplinira i usredotoči na zadaću i učenje te osjeti uspjeh što je često najbolja motivacija za dalje.

Povezanost s djetetom

Uvijek imajte na umu odnos s djetetom. Njegujte uzajamnost, povjerenje, otvorenost. Kažnjavanje, prijetnje, moraliziranja i predavanja udaljavaju nas od djeteta, a nemaju učinak kakav bismo htjeli. Mnogi se roditelji osjećaju frustrirani ulažući naizgled neuspješne napore i to je normalno. Imajte strpljenja. Za koga ćete ga imati ako ne za svoje dijete? Dijete nema namjeru povrijediti nas ili nam otežati život, ono uči, stječe iskustvo, polako se odvaja od nas i od drugih autoriteta, istovremeno nas treba. Naš je zadatak naučiti dijete odgovornosti, najviše vlastitim primjerom i kroz odnos.

Obiteljska pravila

Kreirajte ih zajedno. Veća je vjerojatnost da će se djeca pridržavati pravila u čijem su kreiranju i sami sudjelovali. Ako se ne drže, uvijek se možete pozvati na njih („Dogovor je da nema gledanja TVa prije nego…“).  

Komunikacija „ja-porukama“ i „kada ti-porukama“

„Osjećam se nepoštovano kada ne pospremiš za sobom.“  – kada to izgovorimo na ovaj način ne osuđujemo dijete (osobu), nego ponašanje i dajemo djetetu do znanja kako se osjećamo (emocionalno ga opismenjavamo i jačamo njegove emocionalne kompetencije, potičući ga da se i samo tako izražava).
„Kada završiš sa zadaćom slobodno se odi igrati s prijateljima.“ – dijete se uči odgovornosti za ponašanje i za posljedice koje iz njega proizlaze.

Pohvala na mjestu

Ne treba pohvaljivati rezultate same po sebi. Najvažniji je pohvaliti uloženi napor pa i onda kada rezultati izostanu. Previše pohvaljivanja je kontraproduktivno.

Struktura dana

Djeci su svojstveni raspršenost, zaigranost, izgubljenost u prostoru i vremenu. Pomozite im strukturirati dan, napraviti plan i podijeliti vrijeme u danu na ono za igru, za učenje, za kućne obaveze, vanjske aktivnosti i drugo. Na taj način djeca uče i korisnu vještinu organiziranja svog vremena, postaju svjesniji korisnosti takvog postupanja i stječu navike za budući život, onaj u svijetu odraslih.
Strukturu dana dobro je provoditi u pozitivnom duhu, ne kao kaznu ili naredbu no, dosljedno i jasno.  

Mjesto za učenje

Postoji vrijeme za rad i vrijeme za igru. Isto tako, kad je moguće, valja osigurati mjesto za rad, odvojeno od onoga za igru i druženje. I psihološki učinak je značajan.

Suradnja sa školom

Roditelji i učitelji na istoj su strani. Roditelji poznaju dijete, učitelji ih također dobro upoznaju.
Dobro je kada djeca svjedoče roditeljskoj suradnji sa školom. Veća je vjerojatnost da će i ona surađivati i iskazivati poštovanje prema njima.  

Podrška u učenju

Ponekad je potrebno sjesti pored djeteta i biti mu podrška dok uči. Roditelj može čitati knjigu ili novine i uključiti se po potrebi, kad zaškripi. Princip je: ne raditi umjesto djeteta ono što ono može samo, poticati ga, hrabriti, pustiti da se malo i pomuči. Važna je životna lekcija naučiti se samostalno boriti s poteškoćama.

Velike cjeline razdijeliti u manje

Obimna gradiva i cjeline poželjno je podijeliti na manje dijelove. Na taj način povećava se motivacija za rješavanje i umanjuje strah od količine posla. Dobro je napravit plan obrađivanja pojedinih cjelina i staviti ih na papir (planer). Kad dijete riješi jednu cjelinu i kad stavi kvačicu u planer, dobiva osjećaj postignuća i napretka. Taj osjećaj je dobar driver za dalje.  Tada je dobro pohvaliti dijete i njegov trud, nagraditi ga simboličnim darom (sladoledom, omiljenim slatkišem, kolačem ili sličnim) i potaknuti da radi dalje.

Dosljednost

Važno je da smo dosljedni u provođenju dogovorenih pravila. Dosljednost ne znači rigidnost (strogost, ukočenost), postoje situacije u kojima je dobro pokazati fleksibilnost no, nepoštivanje dogovorenog treba biti iznimka jer inače pravila i dogovori gube smisao, a dijete dobiva zbunjujuću poruku.  

Prirodne posljedice

Važno je da dijete nauči da svako ponašanje ima posljedice i da nauči preuzeti odgovornost za svoja ponašanja. Roditeljima je nekad teško gledati dijete da se muči i ne umiješati se no, to je nužno kako bi dijete osnažilo za život (neće ga uvijek netko izvlačiti iz teških situacija).

Stav

Kad roditelj ima stav, dijete to osjeti. Poželjno je jasno ga komunicirati i ne banalizirati čestim odstupanjima. Odlično je ako pri tom ostanemo mirni i pozitivni (umjesto kritični, skloni prigovaranju, okrivljavanju, izazivanju osjećaja krivnje, srama ili sličnog).

Svjesnost o djetetovoj fazi i krizama

Svaka osoba prolazi kroz životna razdoblja, krize odrastanja i starenja, praćene određenom količinom tjeskobe. Dijete možda neće biti u stanju objasniti uzroke tome kako se osjeća, na roditelju je da to prepozna i bude konstruktivna podrška, s puno ljubavi i strpljenja. Malo tjeskobe može pogurati dijete, previše tjeskobe može ga blokirati.

Okupiranost uspjehom

Zabrinuti za budućnost djeteta, mnogi roditelji postanu okupirani njegovim uspjehom. U pozadini naravno, stoje uvjerenja o tome što je uspjeh i kako postati uspješan. Najvažnije je – ne pretjerati. Iz dobrog odnosa s djetetom proizlazi i poznavanje njegovih želja, interesa, talenata. Treba poticati dobre navike i odgovornost i ako u tome uspijemo uspjeh neće izostati (kako god ga poimali).

Krenite s onim što je sada i ovdje. Sjednite, obavite „obiteljski sastanak“, dogovorite pravila i način njihova provođenja. Očekujte otpor, budite strpljivi i dosljedni. Rezultati ne dolaze preko noći, ali dođu. Svaki uloženi napor trostruko se vrati.

Image by Prashant Sharma from Pixabay
Image by OpenClipart-Vectors from Pixabay

ostavite svoj komentar