Kako prepoznati pravi, prirodni med?

Dobar med stajanjem postaje gust i kristalizira, a med pomiješan sa sirupom ostaje žitak.

Pri kupnji meda možete napraviti brzu analizu: otopite žlicu meda u čaši vode. Ako je med dobar i prirodan, bez dodatka šećera, škroba ili sirupa, otopina treba biti mutna, ali bez taloga. Ukoliko nastane talog, znači da je u pitanju krivotvorina.

Ako med nije prirodan, već su pčele hranjene šećerom, med će mirisati na vosak, neće imati nikakav određen miris. Također, bit će bijele ili svijetložute boje, nema dobar okus i previše je sladak.

Ako su pčele hranjene šećernim sirupom, med će biti neprirodno svijetao. Ako je suviše svijetao, možda je u pitanju med s dodatkom šećera.

Prisustvo škroba u medu se može odrediti ako u med dodamo kap tekućeg joda. Krivotvorina će odmah poplaviti.

Ako je med suviše taman, sa slabom aromom ili okusom karamela, znači da je pretopljen. Pretopljen je i kada je tekuć na hladnom.

Konzistencija meda mora biti gusta, ali ne jako. Na temperaturi od 20 stupnjeva i više, med se mora namatati na žlicu poput niti. Ako je pretekuć, znači da je nezreo, pun vode i može se ukiseliti.

Poželjno je uvijek pitati prodavača gdje je i kada je sakupljen med, kao i s koje vrste bilja. Obavezno pogledajte deklaraciju. Na njoj treba pisati standard, sorta, botanička vrsta meda, vrijeme i mjesto sakupljanja, naziv i adresa pčelara.  Treba pogledati i kontrolnu karticu kvalitete koju prodavaču daje sanitarna inspekcija. također, valja upamtiti da kupnjom meda s mjesta blizu gustog prometa, u njemu može biti povećana količina olovnih spojeva i drugih tvari koje padaju na cvijeće i bilje ispušnih plinova vozila. zajedno s nektarom i peludi, olovo tako dospijeva i u med, što je opasno za zdravlje.

Ne kupujte med na ulici ili od nepoznatih ljudi, ma koliko cijena bila povoljna.

ostavite svoj komentar