Kako roditelj može pomoći djetetu oko pravilne prehrane

ID-100208309

Prije svega, možemo biti  primjer…

Ako i sami imamo višak kilograma, možemo zajednički odlučiti što ćemo poduzeti. Možemo hrabriti jedno drugo u nastojanju da živimo zdravo.

Nastojimo imati 5 obroka ili 3 obroka, te ne jesti između obroka.

Kada jedemo, pokušajmo ne činiti ništa drugo– ne čitati knjigu, ne gledati televiziju… Tada jedemo nesvjesno i ne možemo osjetiti kada nam je dosta.

Pokušajmo jesti barem jedan obrok zajedno.

Pobrinimo se da popijemo dovoljnu količinu vode svakog dana.

Zajedno sa djetetom provedimo neko vrijeme na zraku, u brzoj šetnji ili ga otpratimo na trening, a mi za to vrijeme konstruktivno provedimo vrijeme šetajući… Ako je dijete dovoljno veliko da ga ne trebamo više nigdje pratiti, organizirajmo samostalno svoju tjelesnu aktivnost, pozovimo i dijete da nam se priključi; jasno dajmo do znanja da želimo mijenjati dosadašnji obrazac ponašanja kod sebe i da to očekujemo i od njega, radi toga što ga volimo i što mu želimo dobro.

Limitirajmo vrijeme gledanja u ekran. Odredimo koliko vremena nam se čini prihvatiljivim za tv ili računalo ili igrice na mobitelu. Napišimo zajedno s djetetom aktivnosti između obroka. Između aktivnosti predvidimo i vrijeme za igru, opuštanje, zabavu, ali bez hrane. Hrana je dopuštena samo za vrijeme obroka.

Razgovarajmo sa djecom o svojim osjećajima. Počnimo prvo mi: Danas mi je bilo neugodno u plavoj haljini jer mi je pretijesna. / Bole me noge dok se penjem uz stepenice. /Tek sam pojela ručak, a još uvijek želim nešto jesti. Teško mi je izdržati do slijedećeg obroka. /Kako si ti?

Nakon ovakvog dijeljenja emocija, možemo očekivati da ćemo s vremenom dobiti isto zauzvrat. Budimo strpljivi i radimo na svojim urednim prehrambenim navikama. Pokazujmo primjerom kako ispravno jesti, kretati se, biti aktivni , uvedimo obroke u naše dane i ispustimo grickanja (čak i zdrave hrane) između njih. Budimo dosljedni. Tako će naše dijete s vremenom uvidjeti i prihvatiti nove obrasce ponašanja prema hrani.

Ne možemo mijenjati kod djeteta ono što nismo sami spremni promijeniti.

Ivana Grabar,prof.pedagogije,
integrativni gestalt terapeut
www.osobniterapeut.com

“Cute Kid Enjoying Pasta And Watermelon Juice”- Image courtesy of stockimages at FreeDigitalPhotos.net

ostavite svoj komentar