Kardamom – treći najskuplji začin na svijetu

Upotrebljavali su ga još stari Egipćani, zatim Grci i Rimljani, a starim je karavanskim putovima došao u Europu iz Indije i Bliskog istoka. Zemlje koje su najveći proizvođači kardamoma su Indija (obilno raste na obali Malabar), Šri Lanka, Malezija i Papua Nova Gvineja.

Nakon šafrana i vanilije, kardamom je treći najskuplji začin na svijetu.

Smatra se članom porodice đumbira. Raste kao mali, trajni grm, visine 1-3 metra, s kopljastim listovima i kratkim cvjetajućim stapkama. Cvate između siječnja i svibnja, a cvjetovi su zelenkastobijele ili ljubičaste boje. Nakon cvjetanja stapke proizvode male zelene komuške koje mogu sadržavati do dvadeset aromatičnih sjemenki.

Zelene komuške kardamoma su najuobičajenije, a bijele komuške su zapravo zelene koje su izblijedjele. Smeđe komuške kardamoma nisu pravi kardamom već srednja podvrsta. Okus i tekstura smeđe podvrste nisu tako delikatni. Cijele ili mljevene sjemenke brzo gube okus pa je najbolje kupovati cijele komuške. Tanke se komuške bace prije nego se sjemenke melju.

Kardamom je najprisutnijji u indijskoj kuhinji.

Neizostavan je u pilavu i curryju. Na području bliskog istoka upotrebljava se u pripremi kolača i slatkiša, koristi se za razblažavanje okusa tradicionalne jake i gorke kave, dodaje se u čaj (potiče dobru probavu).

Žvakanje kardamoma osvježava dah. Kardamom se dobro kombinira s voćem (naročito kuhanim kruškama i pečenim jabukama), samljeven možete posipati po voćnoj salati. Želite li dobiti najbolji okus kardamomovih sjemenki prije dodavanja slanim jelima, treba ih popržiti. Komuške treba otvoriti i izvaditi sjemenke, zagrijati tavu, staviti u nju sjemenke i prepržiti ih.

Čuva se u hermetički zatvorenim posudama, na tamnom i hladnom mjestu. Najbolje je češće kupovati manje količine jer sjemenke brzo gube okus.

Kardamom posjeduje i ljekovita svojstva.

Upotrebljava se sirov, u obliku tinkture, kao eterično ulje ili čaj. Najčešće se navodi ljekovito djelovanje na probavni sustav. Ekstrakt kardamoma sadrži hlapive komponente koje pomažu kod loše probave te potiču metabolizam. Zahvaljujući tome može ublažiti problem nadimanja, žgaravicu i pojačati apetit, prstohvat kardamoma može pomoći u sprječavanju mučnine i povraćanja. Smatra se i diuretikom što ga čini korisnim za probleme urinarnog trakta, čisti bubrege od kalcija i uree te na taj način može pomoći pri gubitku težine, može smanjiti krvni tlak i ukloniti toksine iz organizma.

U ayurvedskoj medicini kardamom se koristi za liječenje astme jer potiče cirkulaciju krvi u plućima. Općenito ljekovito djeluje na različite respiratorne alergije.

Eterično ulje kardamoma često se koristi u masaži za opuštanje mišića, pomaže kod ublažavanja simptoma upaljenih živaca, bolova u leđima i smanjenje stresa.

Čaj s mljevenim kardamomom pomaže u ublažavanju depresije. Čaj od kardamoma i cimeta pomaže u slučajevima upale grla i promuklosti koja se javlja kod prehlade ili gripe.

Može se koristiti za ispiranje usta ako se doda nekoliko kapi esencijalnog ulja u vodu, dezinficira usnu šupljinu i vraća svjež dah. Pitkoj vodi može se dodati da je dezinficira. Blaga otopina može se koristiti za dezinficiranje kože.

Ulje kardamoma ima termičko djelovanje, posljedica toga je znojenje koje može olakšati groznicu ili potaknuti iskašljavanje. Ulje kardamoma također može neutralizirati štetno djelovanje duhana i smiriti ubode insekata. Prevelike doze mogu uzrokovati uznemirenost, iritaciju probave, a ne preporučuje se ni trudnicama ni dojiljama.

ostavite svoj komentar