Krf – jesenski zalasci sunca

Na otoku Argonauta…

U Homerovim epovima zapisano je da je Odisej nakon mnogih morskih pustolovina i iscrpljujućih lutanja, spas pronašao na otoku Sherija na zemlji kralja Alkinoja. Kraljeva kćer Nausikaja pronašla ga je i odvela do kralja i kraljice. Plemeniti kralj Alkinoj ustupio je svoje brodove Odiseju i tako mu pomogao da se vrati u svoju domovinu Itaku.

krf 2Drevni mit govori da su do ovog zelenog jonskog otoka doplovili i hrabri Argonauti, koji su bili u potrazi za zlatnim runom. Tu na otoku dogodilo se i vjenčanje Medeje i argonautskog vođe Jasona.
Grci su ovaj otok nazvali po nimfi Kerkiri, biću iz starogrčke mitologije. A prema najstarijoj od svih legendi nekad se tu zbila borba Titana, a otok je nazvan Corfu (Krf), po oruđu kojim je Kron onesposobio Urana.

Krf je otok neopisive ljepote koga je priroda ukrasila najljepšim svojim ukrasima – rajskim zaljevima i uvalama i plažama koje zapljuskuje smaragdna voda Ionskog mora i razbujalom vegetacijom u kojoj prednjače stabla citrusa i maslina. Zbog toga je Krf dobio naziv “Zeleni otok”. Nekoliko milijuna stabala maslina raste na Krfu, te mu je s pravom dodijeljen drugi nadimak – “Otok maslina”.

Krf je, uz Zakintos i Tasos, jedan od najzelenijih grčkih otoka. Nalazi se nedaleko od mjesta gdje se Ionsko i Jadransko more dodiruju, na sjeverozapadu Grčke. Pripada ionskom arhipelagu u čijoj je skupini drugi po veličini otok. Glavni grad zove se isto kao i otok – Krf i jedan je od najljepših otočnih gradova u Grčkoj.

krf 3Ono što otok također čini posebnim je čist zrak i blaga klima koja doprinosi da Krf tijekom cijele godine bude posjećen od turista iz čitavog svijeta. No, čini se da je pravo vrijeme za posjetiti ga kraj ljeta i početak jeseni, jer tada je klima najpovoljnija. A prizori zalaska sunca u ranu jesen su za pamćenje.
Od turističkih vodiča saznat ćete da su otočke djevojke nosile zaručnički prsten i po 20 godina, jer nisu imale miraz, bez koga nije bilo ni udaje. Jedini koji se našao curama u nevolji bio je čudotvorac i svetac Spiridon. Prije otprilike četiri stoljeća Spridonu je u znak zahvalnosti podignuta crkva.

Inače, prvo naselje na otoku nastalo je 734. godine prije Krista, za Korinćana, a sve do sredine 19. stoljeća kada je Krf konačno pripojen Grčkoj, ovdje su na prijestolju sjedili razni vladari, od Sirakužana pa sve do Britanaca. Zanimljivo je da Krf nikada nisu pokorili Turci, zbog čega se smatra najeuropskijim grčkim otokom.

Mletačka republika ovdje je vladala četiri stoljeća, pa je razumljivo da se lako može zapaziti utjecaj venecijanske arhitekture, s crkvama, talijanskim kampanilama i starom utvrdom. Inače, grad Krf zovu i “Kastropolis”, jer nad njim dominiraju dve stare utvrde. Njegov povjesni dio nalazi se od 2007. godine na UNESCO-vom popisu.

krf 4I Francuzi su vladali Krfom, a njihov utjecaj danas je najizraženiji na Spianadi, glavnom gradskom trgu sa promenadom i prelijepim parkom. Čitav trg karaterizira tipičan francuski stil. Englezi su također dali snažan doprinos arhitekturi i kulturi grada Krfa. Iz njihovog vrijemena je Krfu ostala kolonijalna palača, ali i tradicija igranja kriketa, pa se svakoga dana oko dvorca mogu vidjeti muškarci odjeveni u bijelo.
Kada je birala mjesto za svoj medeni mjesec, kćer američkog predsjednika Nixona odabrala je upravo Krf i provela na njemu nezaboravne dane sa svojim mužem, čiji je djed bio jedan od najčuvenijih američkih generala iz Drugog svjetskog rata Dwight Eisenhower.

Ulaz u kompleks dvorca Ahileon – foto: pixabay.com
Na jednom brežuljku koji se uzdiže iznad same obale mora, udaljenom desetak kilometara od grada, smješten je Ahileon, dvorac carice Elizabete u kome je provodila najintimnije trenutke sa svojim suprugom i austrougarskim carem Franjom Josipom. Na putu u svoje osvajačke pohode prema istoku, na Krfu se zadržao i Richard Lavljeg srca. Fanovima filmova zasigurno je poznato da je na otoku snimano više filmova o James Bondu.

Palaiokastritsa, jedna od najlepših ostrvskih uvala sa plažom – foto: filckr.com/Chris Parker
Na 217 km dugoj obali Krfa nižu se pjeskovite plaže i rajske uvale. Više od 40 plaža na otoku nositelji su titule plava zastava, a u najljepše među njima spadaju plaža Sidari na sjevernom i plaža Glyfada na južnom rubu otoka.
Do Kfra možete direktno otputovati autom ili avionom. Otok je od Zagreba udaljen oko 1.300 kopnenih km, a let traje nešto duže od 5 sati.

D.Antić

foto: pixabay.com
foto: filckr.com/Will Bakker

ostavite svoj komentar