Kupovanje namirnica – savjeti

Kupujte pametno…

Samo svježe i kvlitetne namirnice mogu se čuvati, pripremati ili zamrzavati, a da zadrže najveći dio vrijednih sastojaka.

Čitajte deklaracije
Provjerite prvenstveno rok trajanja, a potom i sadržaj. Razmislite, hoćete li namirnicu upotrijebiti odmah ili vam treba za kasnije. Iskoristite akciju zbog iskteka roka trajanja samo onda kada ste sigurni da ćete namirnicu odmah potrošiti (npr.jogurt sa kratkim rokom trajanja). U suprotnom koštat će vas mnogo više.

Provjereni proizvođaći
Kupujte proizvode od proizvođača čiju kvalitetu ste imali priliku provjeriti. To je posebno važno kod kupovine na tržnicama. (sir, vrhnje, jaja i dr. namirnice osjetljive na higijenu i vremenske prilike). Želite li isprobati neku novu namirnicu od nekog novog proizvođača – kupite manju količinu, za probu.

Urednost dobavljača/prodavača
Uredne i čiste prostorije, namirnice u primjerenoj ambalaži, kao i osoblje koje se pridržava higijenskih propisa dobar su pokazatelj.

Ambalaža/pakiranje
Izbjegavajte kupovinu proizvoda u oštećenoj ambalaži, napuknutim ili nagnječenim konzervama, puknutim plastikama, umrljanim kutijama i sl. Jaja treba kupovati samo u kartonskoj ambalaži za jaja. Na kutiji mora biti istaknuto ime proizvođača. Jaja moraju biti neoštećena i čista i moraju se nalaziti na hladnom mjestu.

Izgled namirnica
Svakako treba izbjegavati namirnice koje ne izgledaju svježe, one koje su promijenile boju, imaju oštećenja ili su već počele trunuti i dr.

Zamrznuti proizvodi
Kupovinu zamrznutih proizvoda ostavite za kraj kupovine kako bi što manje bili van zamrzivača. Nastojte tekve namirice što prije donijeti kući i smjestiti u zamrzivač. Planirate li kupovinu unaprijed, vrlo je praktično ponijeti (ili staviti u auto) mali hladnjak (kakav nosimo na putovanja) sa malim ledenim blokovima ili samo ledene blokove koji će neko vrijeme hladiti kupljene namirnice. Dogodi li se npr.zastoj u prometu, nećete razbijati glavu…

Gotova hrana
Izbjegavajte hranu koja stoji u otkrivenim posudama. Isto tako i kupovinu toplih proizvoda. Gotova hrana trebala bi biti vruća (pečeno pile, prženi krumpirići i druga gotova hrana) i treba se u što kraćem roku konzumirati. Topla hrana trebala bi biti upakirana u izolirane posude ili aluminijsku foliju koji će je održati toplom. Kupovinu ovakvih namirnica ostavite za kraj kupovine i što prije odnesite kući.

 

ostavite svoj komentar