Kvarovi na uređajima nakon isteka jamstva

Provedena ispitivanja među građanima pokazala su da bi gotovo 80 % radije popravilo stari uređaj, nego kupovalo novi, no, zbog skupoće popravka i angažmana koji takav postupak zahtijeva (informiranje, zvanje, dogovaranje, pregovaranje i drugo) – odustaju od popravka i kupuju novi uređaj.

Appliance, Clean, Cleaner, Domestic

Posljedica toga su, između ostaloga, gomilanje otpada i izvlačenje dodatnog novca iz džepova građana.

Posljednjih godina uočeno je, gotovo u pravilu, kvarenje uređaja neposredno nakon isteka jamstva. Uređaji se najviše kvare u drugoj ili trećoj godini korištenja, do kad obično traje jamstvo. Značajno se povećala i učestalost kvarenja pametnih telefona (s 3,5% u 2004. godini na 8,3% u 2012.).
Slučajnost? Malo vjerojatno…   

Popravljanjem, prenamjenom i sličnim postupanjem potiče se održiva proizvodnja, smanjuje potreba za recikliranjem i zbrinjavanjem otpada, pridonosi se stvaranju novih radnih mjesta, održivosti nekih starijih zanimanja i jačanju tržišta rabljene robe.  

Iron, Home Appliances, Small Appliances

Navodni prioriteti Europske unije su održiva proizvodnja i potrošnja na europskom tržištu, s ciljem smanjenja otpada i rasterećenja građana. Budućim zakonodavnim rješenjima navodno će se poticati proizvodnja kvalitetnih uređaja, određivanje očekivanog trajanja uređaja, dostupnost rezervnih dijelova i popravljanje, odnosno prenamjena kad je to moguće. Za određene kategorije uređaja predlaže se stavljanje mjerača korištenja poput onih u automobilima, za prijeđene kilometre.

Bread, Home Appliances, Small Appliances

U teoriji sve to zvuči jako dobro, kako će funkcionirati u stvarnosti tek nam predstoji vidjeti. Industrijski lobiji vrlo su jaki i borba za pravedniju i održivu proizvodnju sigurno neće biti jednostavna niti laka.

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar