Ljekoviti oblozi

Oblog je hladan ili topao, navlažen ili suh komad tkanine kojim se oblaže neki dio tijela radi liječenja. Stavlja se na vrat, prsa, listove, trbuh, glavu i druga mjesta, u ovisnosti o tegobama i cilju koji se oblozima želi postići.
Većina obloga drži se na bolnom mjestu, stavlja se dva puta na dan po dva sata što je dovoljno da djeluje. Iznimka su oblozi na listovima kod povišene tjelesne temperature koji se drže (i mijenjaju) dok temperatura ne padne.
Važno je da se bolesnik osjeća ugodno jer opuštajuće i ugodno okruženje pojačava učinak obloga.

Oblozi nikada ne smiju biti prevrući ili prehladni i ne bi se smjeli primjenjivati neposredno prije ili poslije uzimanja obroka – preporuka je najmanje pola sata prije ili poslije obroka.

Za obloge nije potrebna posebna vrsta tkanine. Obično u kućanstvu nije problem pronaći lanenu ili pamučnu krpu, gazu ili zavoj, vuneni šal ili vunenu deku. Ovisno o vrsti obloga koriste se dva ili tri sloja tkanine.
Izravno na kožu stavlja se tkanina koja se uranja u toplu, hladnu ili vodu pomiješanu s otopinom ljekovitog bilja. Za unutarnji sloj najbolje je koristiti tkaninu koja se može iskuhavati. Zavoji su posebno korisni ukoliko se u oblog stavljaju dodaci poput luka, krumpira i sl. Kada se učinak obloga želi pojačati dodatkom ljekovitog bilja (biljne paste ili biljne kaše) najprikladnije je staviti bilje između dva sloja tkanine. Unutarnji sloj spriječit će eventualni nadražaj kože, a vanjska će štititi od propuštanja biljne boje i zaprljanja.

Zbog mogućnosti nadražaja kože kod male djece i osoba sa osjetljivom kožom i osoba sklonih alergijama djelovanje biljne otopine poželjno je najprije isprobati na manjoj površini kože.
Tkanina koja se kao oblog stavlja izravno na kožu u potpunosti bi trebala prekrivati bolesno mjesto ili dio tijela koji se liječi. Oblog bi trebao čvrsto prijanjati uz tijelo, ali ne smije zatezati i zaustavljati protok krvi (cirkulaciju).
Da bi oblog bio dobro učvršćen i da bi se u isto vrijeme spriječilo prodiranje vlage i sačuvala toplina, oblog treba prekriti još jednim slojem tkanine. Za takav vanjski sloj najprikladnije su vunene tkanine (deke, šalovi i sl.).
Kod primjene obloga važna je pravilna primjena. Oblozi djeluju blagotvorno i obično nemaju nuspojava, ali pogrešnom primjenom mogu djelovati štetno.
Kada koristimo hladne, kada tople obloge…pročitajte… 

ostavite svoj komentar