Materinji jezici ljubavi

Odrastamo služeći se svojim materinjim jezikom, onim kojeg smo naučili od svojih roditelja, uz kojeg smo odrastali. To je naš primarni jezik. Tijekom života možemo naučiti i druge jezike, ukoliko to želimo i uložimo određeni napor. Te druge jezike nazivamo stranim ili sekundarnim jezicima.
Najbolje se osjećamo govoreći svoj materinji jezik no, što češće prakticiramo strani jezik lakše komuniciramo njime i bolje se osjećamo dok to činimo.
Jezik je važan dio naše kulture i izražavanja. Lakše komuniciramo s osobama koje govore isti jezik kao mi ili s onima čiji jezik poznajemo ili razumijemo.

Slično se događa i na emotivnom području života. Naš materinji emotivni jezik može se razlikovati od materinjeg emotivnog jezika kojim se služi naš partner. Rijetko se nađemo s osobom koja govori istim emotivnim jezikom kao i mi i ako se želimo razumjeti važno je da naučimo materinji jezik onog drugoga.

Dr. Gary Chapman, bračni savjetnik i publicist, govori o pet načina (jezika) kojima iskazujemo i razumijemo ljubav. To su: riječi potvrde, kvalitetno provedeno vrijeme, primanje darova, izražavanje uslužnosti, fizički dodir. Svaki od spomenutih jezika ima brojne dijalekte – načine na koje možemo iskazati ljubav. Granica je samo naša mašta i volja.

Relationship, Love, Couple, Boy, Embrace

Kad se dogodi da nas partner ne razumije to može biti zato jer ne govorimo istim jezikom. Kad naučimo jezik kojim se služi onaj drugi i odlučimo služiti se njime kako bi se bolje razumjeli postavljamo dobar temelj za izgradnju zadovoljavajućeg odnosa. Komunikacijom na jeziku koji partner/ica razumije punimo njegov/njezin emocionalni spremnik što je jedan od važnih preduvjeta funkcioniranja odnosa i zadovoljstva njime.  

RIJEČI POTVRDE

Jedan od načina emocionalnog iskazivanja ljubavi korištenje je riječi koje osnažuju drugu stranu, kojima iskazujemo koliko nekoga cijenimo tzv. verbalne potvrde. To su poticajne, ljubazne, tople, obzirne, ponizne i sl. riječi. Najbolje se iskazuju jednostavnim i izravnim izjavama poput ovih: „Cijenim što dolaziš na vrijeme.“, „Volim tvoj smisao za šalu.“, „Hvala ti jer si tako pažljiv.“, „Puno mi znači kad si tako brižna.“ i sl. Takve i slične rečenice pune emocionalne spremnike osobe čiji jezik ljubavi su riječi potvrde. Poznato je da ćemo ono za što smo pohvaljeni  vrlo vjerojatno nastojati ponoviti – upravo zato jer želi čuti te potvrdne riječi i napuniti svoj emocionalni spremnik. Osim toga, svaki čovjek ima neko područje u kojem se osjeća nesigurno, a potvrdne riječi mogu osobu ohrabriti, potaknuti da nešto učini ili ne učini, značajno više od kritike, prigovora i sl. čemu češće pribjegavamo. Važno je da pri tome budemo autentični jer neiskrenost kad-tad dođe do izražaja i može djelovati kontraproduktivno.

Parrot, Social, Conversation, Colorful

KVALITETNO PROVEDENO VRIJEME

Kvalitetno provedeno vrijeme podrazumijeva to da neko nekome posveti isključivu pozornost. Mnogima je to jezik ljubavi koji razumiju i trebaju. Kvalitetno provedeno vrijeme ne znači biti fizički uz nekoga, nego i duhom – slušanjem, gledanjem, razgovorom, zajedničkom aktivnosti koja je povezujuća (ali sporedna) jer je najvažnije zajedništvo i usmjerenost jedne osobe na drugu. Važno je ono što se događa na emotivnoj razini – da drugoj strani šaljemo poruku kako nam je stalo, kako volimo biti zajedno.

I ovaj jezik ima puno dijalekata. Jedan od najvažnijih je kvalitetan razgovor – suosjećajan razgovor u kojem osobe razmjenjuju svoje iskustva, misli, osjećaje i sl. na prijateljski način. Kod osoba čiji jezik ljubavi je kvalitetno provedeno vrijeme ovakav je razgovor nužan kako bi se napunili svoj emotivni spremnik. Kvalitetan razgovor razlikuje se od riječi potvrde – u razgovoru smo više usmjereni na slušanje druge strane. Pri tom valja imati na umu da se najčešće radi o potrebi da nas druga strana čuje, da suosjeća s nama, bez potrebe da bude savjetovana ili da ponudimo rješenje nekog problema.

Nature, Flower, Rose, Blossom, Bloom

PRIMANJE DAROVA

Dar je simbol razmišljanja o nekome, poruka kojom drugoj strani govorimo „Mislio sam na tebe.“ ili „Želim te usrećiti.“ ili drugo. Nije pri tom važna samo misao usađena u dar, nego i čin darivanja.
Vizualni simboli ljubavi nekima su jako važni. Dolaze u raznim oblicima, veličinama, bojama. Osobe kojima je materinji jezik ljubavi primanje darova nije važna skupocjenost dara već namjera – poruka koju darivatelj želi poslati. Dar možemo kupiti, pronaći, izraditi.

IZRAZI USLUŽNOSTI

Pod iskazivanjem uslužnosti podrazumijevamo napraviti za osobu ili umjesto nje ono što znamo da bi voljela. Izraz uslužnosti može biti spravljanje omiljenog jela, odrađivanje nekog posla (pospremanje, plaćanje režija, mijenjanje pelena, pranje posuđa ili drugo). Izrazi uslužnosti podrazumijevaju promišljanje o osobi i njenim potrebama, planiranje i ulaganje vremena i energije u realizaciju. Činimo li ih na pozitivan način usrećit ćemo osobu koja govori ovim jezikom ljubavi.

FIZIČKI DODIR

Fizički kontakt moćno je sredstvo izražavanja ljubavi i nekim osobama primarni jezik ljubavi. Bilo da je riječ o držanju za ruke, ljubljenju, grljenju ili vođenju ljubavi. Dodirom možemo prenijeti ljubav i nježnost, prihvaćanje baš kao i mržnju, ljutnju, grubost…
Osobe čiji je to jezik ljubavi trebaju dodir da bi se osjećale voljene. Nekom od spomenutih inačica najbrže se puni njihov emocionalni spremnik.
Dodiri koji jednoj osobi donose ugodu nisu nužno ugodni i drugoj strani. Zato je važno razgovarati o tome i dati drugoj strani do znanja kojim dijalektom govorimo.

Nakon čitanja ovih redaka neki će odmah će prepoznati svoj jezik ljubavi, neki će prepoznati i onaj svog partnera. Drugima će to biti malo teže.  
Zagrebali smo površinu ove teme i dali poticaj za razmišljanje o ljubavi i odnosu s ovog aspekta. O svakom od navedenih jezika, o tome kako prepoznati svoj, kako onaj kojim govori partner, što činiti kada to doznamo, kako njegovati i unaprijediti svoj odnos  i još puno toga možete pronaći u knjizi dr. Garyja Chapmana “Pet jezika ljubavi – tajna ljubavi koja traje“.

Photos courtesy of Pixabay

 

ostavite svoj komentar