Med – savršeni dar prirode

Med je sladak i gust sok nastao od nektara koji sakupljaju pčele medarice na cvjetovima ili slatkim izlučevinama nekih kukaca. Tajnu proizvodnje meda pčele nose u svom tijelu i organima za probavu.
Od davnina med je vrlo cijenjena namirnica, kao hrana i kao lijek. Potvrđuju to povijesni zapisi, ali i pronalasci posuda sa medom starim preko 3000 godina u grobnicama u Egiptu.Honey, Jar Of Honey, Jar, Fresh Honey

Med je mješavina niza organskih kiselina (kao što su mravlja, jabučna, limunska, octena, jantarna), aminokiselina, enzima, peludnih zrnaca, eteričnih ulja, flavonoida, vitamina u manjim količinama (C, B1, B2, B5, B6, D, E, K), minerala (prvenstveno kalij, zatim natrij, kalcij, fosfor, magnezij, željezo, cink, jod, bakar, krom i selen) i drugih vrijednih sastojaka.

Šećeri sadržani u medu su fruktoza (oko 41%), glukoza (34%) i saharoza (do 5%%). Količine navedenih tvari ovise o vrsti meda i njegovome podrijetlu. Tamnije vrste meda bogatije su mineralnim tvarima. Udio vode u medu je vrlo važan čimbenik kvalitete meda, a obično se kreće od 16-20%. Med ne sadrži komponente lipida (masti).Free Honey Sweet photo and picture

Ova namirnica izniman je izvor energije, predstavlja lako probavljivu visokokaloričnu hranu te je stoga pogodna za sportaše, posebice jer povećava izdržljivost te smanjuje zamor mišića. Zahvaljujući sastavu, med je također i vrlo cijenjen antioksidans.

Kod male djece, prije nego se med uvede u prehranu, preporuča se pričekati do djetetovih navršenih 12 mjeseci.

Dokazana su brojna ljekovita i vrijedna nutritivna svojstva meda.

Isto tako, dokazano je da su u medu ljekovite biljke na sigurnom, traju duže, zaštićene od oksidacije, ne gube blagotvorna svojstva, a uz to u kombinaciji s medom podiže se njihov učinak.

Liječenje medom naziva se apiterapija. Spektar ljekovitih djelovanja meda iznimno je širok. Najpoznatije ljekovito svojstvo meda jest olakšavanje simptoma gripe i prehlade, odnosno bolesti respiratornog sustava, kao što su bronhitis, upala grla te sinusa.
Ostala dokazana ljekovita svojstava meda:

  • poboljšava rad metaboličkog sustava,
  • potiče umnu i fizičku aktivnost,
  • tamne vrste meda pomažu kod slabokrvnosti,
  • poboljšava otpornost organizma jačajući imunološki sustav,
  • djeluje antiseptično, pa je kao takav dobar i za vanjsku uporabu (npr. zacjeljivanje rana, opekotina, liječenje akni i sl.),
  • poboljšava apsorbiranje pojedinih tvari u organizam (lijekovi, mineralne tvari i sl.),
  • zbog određenog udjela antioksidativnih tvari djeluje poput detoksikacijskog sredstva na razini cijelog organizma,
  • djeluje poput sedativa.

Lavender, Bee, Honey Bee, Insect, VioletOdređene vrste meda djeluju na pojedine tegobe. Kaduljin i lipov med olakšavaju tegobe dišnih organa i prehladu no, med od lipe nije preporučljiv srčanim bolesnicima. Med od lavande koristi se protiv nadutosti i grčeva, regulira rad srca, pomaže kod čira na želucu, pospješuje mokrenje, a djeluje i protiv napetosti ili migrena. Tamni med kestena potiče cirkulaciju, regulira rad želuca, crijeva, te jetre i žuči, preporuča se kod anemije, uklanja umor i jača mišiće kao i imunitet organizma. Bagremov med koristi se kod problema krvožilnog sustava, kod zatvora, a kako djeluje umirujuće, pomaže i kod nesanice, nervoze i napetosti. Livadni (cvjetni) med preporuča se osobito kod alergija i za jačanje imuniteta.

Dobro zatvoren, čist i prirodan, med ima neograničen rok trajanja.

Iznad temperature od 41 °C gube se ljekovita svojstva meda te pri dodavanju meda čaju ili hrani treba pripaziti na temperaturu.
Kristalizacija je prirodno svojstvo meda koje nimalo ne utječe na njegovu kvalitetu. To je i svojevrsni pokazatelj prirodnosti meda. Ukoliko niste ljubitelj kristaliziranog meda, jednostavno ga držite na toplome ili ga uronite u veću posudu sa toplom vodom.

Med je vrlo ukusna je i mnogo zdravija alternativa bijelom šećeru. Šećer se u organizmu prvo razgrađuje do glukoze i fruktoze, a nakon toga se molekule glukoze i fruktoze iskorištavaju kao energija, a višak se konvertira u masno tkivo. Med sadrži jednostavne ugljikohidrate – glukozu i fruktozu koji su lako iskoristivi za stvaranje energije (manji je i utrošak inzulina), a višak se sprema kao rezerva energije (glikogen).
Sadrži mnogobrojne tvari s ljekovitim svojstvima, fitokemikalije.

Uvođenjem meda u svakodnevnu prehranu radimo veliki iskorak prema zdravlju.

Image by moho01 from Pixabay
Image by Silke from Pixabay

ostavite svoj komentar