Najčešći okidači za obiteljska sukobljavanja tijekom blagdana

U blagdansko vrijeme kada se češće obiteljski okupljamo i više boravimo zajedno bude lijepih i povezujućih, ali i osjetljivih situacija.

Free christmas dinner christmas meal illustration

To je vrijeme mnogima prilično stresno, što zbog očekivanja okoline, što zbog onih koja smo si nametnuli sami. 

U pozadini fotografija s nasmiješenim licima i lijepo ukrašenim domom često stoje sjećanja na neugodne obiteljske razmirice.

Obitelji u kojima se svi slažu cijelo vrijeme – ne postoje. Svaka se sastoji od pojedinaca različitih osobnosti pa je postojanje različitih stavova, očekivanja i drugog neminovno. Kad smo mirni i zadovoljni, kad nismo pod stresom, manje je vjerojatno da ćemo na neko škakljivo pitanje ili temu odgovoriti uznemireno i napadački/obrambeno no, kada to nije slučaj, događaju se prepirke, sukobljavanja i glasnije razmjene mišljenja u obitelji.

Najčešći okidači za sukobljavanja su očekivanja vezana uz financije, različita očekivanja vezana uz same blagdane, očekivanja vezana uz naše uloge u obitelji, neizrečeni ili neriješeni sukobi iz prošlosti.

Očekivanja vezana uz financije

Free gifts presents christmas illustration

U vrijeme blagdana pravi je izazov ostati pri zemlji i ne prepustiti se trošenju zbog okupljanja, poklanjanja, ukrašavanja doma, kupnje odjeće za svečane prilike, izlazaka i sl.  Zato je poželjno unaprijed sastaviti proračun, dogovoriti se o potrošnji i držati se dogovorenog. Ograničenje budžeta ne mora značiti manje zadovoljstva već može potaknuti kreativnost, snalažljivost i trud, što je zapravo i više u duhu blagdana. Oni koji to prakticiraju govore mahom govore o dobrim iskustvima i radosti zbog nenastalih dugovanja i minusa po računu.

Različita očekivanja vezana uz same blagdane

Nerealna očekivanja od blagdana mnogima se obiju o glavu. Težnja ka savršenim blagdanima (sa savršeno urednim i okićenim domom, savršeno pripremljenom hranom, bogatom ponudom, dobrim izgledom i raspoloženjem) uglavnom je nerealna i završava frustracijom. Zaboravljamo na ono što je najvažnije: ozračje dobre volja, topline, prihvaćanja, dijeljenja…

Očekivanja drugih nije moguće ispuniti. Naročito ona nerealna. Lijepo je udovoljit nekome s vremena na vrijeme no, ako nas to previše opterećuje i umara, valja postaviti zdrave granice.  Poslove treba podijeliti, u tome je bit zajedništva. Uključenost svih temelj je obiteljske uzajamnosti i povezivanja među članovima.

Neki su ljudi skloni raditi sve sami, a onda zanovijetati i „izigravati“ žrtve. U najvećem broju slučajeva to je vlastiti izbor i ako odaberemo taj put trebali bi biti svjesni da ćemo vjerojatnije biti umorniji od drugih, a naša će očekivanja biti nerealna.

Tijekom druženja na površinu mogu isplivati i stare rane, neki davni, nerazriješeni sukobi ili problemi. U razgovor se uvuku kroz šalu, primjedbu i samo tako pokrenu raspravu… Blagdani nisu vrijeme za njihovo rješavanje. Važno je pokušati pronaći snage za prihvaćanje njihovog postojanja, ne intenzivirati raspravu o njima nego je utišati (predlaganjem nekog drugog vremena za njihovo rješavanje, razumijevanjem da nekad i nenamjerno iz nas izađu stare, nezacijeljene rane.

Svatko od nas zna svoje „bolne točke“ i one svoje obitelji. Promislite o njima prije blagdana i druženja, razmislite o strategijama utišavanja. Osjetite li da na nekim od njih već danas možete poraditi – učinite to, smanjite svoja očekivanja, otpustite tuđa, olakšajte sebi i drugima.  

Blagdani mogu proći bez neugodnih rasprava i trzavica, u ugodnom druženju. To im je i svrha.

Images courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar