Namirnice bogate beta-karotenom u ljetnoj prehrani

Zaštitite kožu i iznutra…

Beta-karoten biljni je provitamin koji ima sposobnost konverzije u organizmu u vitamin A i ima zaštitnu ulogu na mjestima gdje u pravilu nastaje rak, a to je epitel kože i sluznice. Jaki je antioksidans.

Nalazi se u voću i povrću žute i narančaste pa sve do tamnozelene boje – mrkva, dinja, kruška, naranča, bundeva, jabuka, špinat, blitva, slatki krumpir (batat).

Vitamini topivi u mastima (poput vitamina A, D, E i K) su relativno stabilni na povišenim temperaturama, ali su zato osjetljivi na izloženost svjetlu i zraku. Neki pak vitamini (provitamini) kao što je beta-karoten kuhanjem se poboljšavaju  jer im se povećava dostupnost. Miješanjem i pirjanjem tope se u masnoći i kao takvi lakše apsorbiraju. Želite li te namirnice ipak jesti svježe (i hladne) konzumirajte ih uz dodatak neke masnoće (dinja-pršut, mrkva-sir, blitva-maslinovo ulje i sl.).

Beta-karoten prodaje se i kao dodatak prehrani (sintetski suplement), no neka znanstvena istraživanja upućuju na zaključak da je najbolje konzumirati ga u prirodnom obliku. Obratite pozornost na deklaraciju, tj. na to je li izvor beta-karotena prirodan (od mrkve, algi, palme). Može biti u prahu, tabletama tamnosmeđe boje, u kapsulama i dražejama. Ne preporučuje se prekoračiti dozu od 60 mg dnevno (100 000 i.j.).

Antitumorsko djelovanje beta-karotena, zaštita i poticanje obrambenih snaga kao i regeneracija i zaštita kože od sunčevog zračenja samo su neke od njegovih brojnioh funkcija. Stoga se nalazi i u kremama za sunčanje i preporučuje se njegovo interno uzimanje nekoliko tjedan prije intenzivnijeg izlaganja suncu (npr. odlaska na more).

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar