Njega lica tijekom zimskih mjeseci

Stalne i nagle promjene temperature ne pogoduju koži. Kada temperatura padne ispod 8°C, žlijezde lojnice slabije izlučuju sebum te koža gubi svoju prirodnu zaštitu i isušuje se. Stjenke kapilara na hladnoći se stisnu i koža poprimi crvenu boju. Inače masna koža, zimi se isuši i zateže, peruta, koža gubi sjaj, postaje hrapava, bore postaju vidljivije.

Kožu zimi treba pojačano zaštititi i hidratizirati zbog hladnoće i vjetra na otvorenim i suhog zraka u zatvorenim prostorima.
Svaki tip kože (suha, masna, mješovita) zahtijeva specifičnu njegu jer različito reagira na zimske faktore. U svakom slučaju treba ojačati hidrolipidni i rožnati sloj kože koji kožu štite od oštećenja, od isušivanja i neugodnih reakcija. Preko dana koži treba zaštita, a preko noći hidratacija.
U zimskim uvjetima nije poželjno koristiti hidratantne kreme po danu – na niskim temperaturama smrzavaju se molekule vode u sastavu kreme i stvaraju oštre kristaliće koji mogu iziritirati i oštetiti kožu.Cold, Cute, Face, Fashion, Female, Girl

Važan čimbenik u zaštiti kože (i zdravlja općenito) je pravilna prehrana – zastupljenost prijeko potrebnih nutrijenata koji održavaju pravilan metabolizam kože. Preporuka je više svježeg voća i povrća, orašastih plodova i sjemenki. Isto tako, važno je piti dovoljno tekućine. Osim vode treba piti biljne čajeve i tijelu (koži) osigurati dovoljno vlage koja je neophodna za ravnotežu svih vitalnih funkcija.

Treba izbjegavati suhi zrak u zatvorenim prostorima. Zimi je, zbog dužine boravka u zatvorenim prostorima, suhi zrak glavni krivac za isušivanje kože. Rješenje su ovlaživači, posudice za radijatore i sl.
Savjetuje se i izbjegavanje vruće vode prilikom umivanja ili tuširanja – vruća voda dodatno isušuje kožu, dok će mlaka (skoro hladna) voda potaknuti cirkulaciju. Također treba izbjegavati upotrebu antibakterijskih sapuna.
Kožu treba čistiti redovito i to blagim preparatima. Preporučuju se sredstva koja sadrže kamilicu ili ružinu vodicu jer dodatno smiruju kožu.
Da bi smanjili perutanje kože i uklonili odumrle stanice zbog kojih kože izgleda umorno i bez sjaja, jednom tjedno (ne više) preporuča se napraviti piling. Piling će, uz ostalo, poboljšati prodiranje njegujućih sastojaka u sredstvima za njegu kože. Treba izbjegavati oštre piling maske, tonike na bazi alkohola i adstrigentne maske koje mogu ukloniti i zaštitni lipidni sloj na koži.

Koža zimi gubi lipide i potrebno ih je nadomjestiti. Pripravci na bazi shea maslaca, mango maslaca, arganova ulja, ulja suncokreta, makadamije, slatkog badema, avokada ili meda obnovit će hidrolipidni sloj i ojačati zaštitu kože od hladnoće, vjetra ili pak suhog zraka.

Da ste izabrali pravu kremu najbolje ćete znati ako još dugo nakon nanošenja osjećate sloj kreme na licu, koja će vam služiti kao barijera od štetnih vanjskih utjecaja. Nećete imati dovoljnu zaštitu ako koristite samo losion ili laganu emulziju.

I tijekom zime, iako su zračenja manja, treba koristiti dnevne preprate koje sadrže odgovarajuću UV zaštitu (u planinama UV zaštita treba biti najmanje 30). Takve su kreme obavezne boravite li u planinama (na skijanju) jer su UV zračenja intenzivnija, a vremenski uvjeti oštriji.
Šminka je svojevrsna zaštita kože od vremenskih uvjeta. Koristite kvalitetne preparate koji kožu štite i njeguju, a preko dana i one sa zaštitnim faktorom.

Image by Adina Voicu from Pixabay
Image by PublicDomainPictures from Pixabay

ostavite svoj komentar