Njega zubića

Taman kada ste  pomislili da ćete napokon uloviti koju minutu sna više, vašem mališanu počinju nicati zubići.

Dijete je plačljivo, gura ručice u usta, desni su mu crvene,loše spava, neutješno je. U razdoblju od šest do osam mjeseci počinju nicati prvi zubići. Naravno, postoji niz izuzetaka. Prvi niknu donji sjekutići, a do kraja druge godine dijete bi trebalo imati sve zubiće.

Vrlo je važno od najranije dobi privikavati dijete na pravilnu njegu zubi. Mnogo je roditelja koji neopravdano zanemaruju njegu mliječnih zuba uz opravdanje da će „i ovako ispasti“. Mlječne zubiće potrebno je i pravilno njegovati i po potrebi liječiti odnosno plombirati ukoliko su kariozni. Osim te, velika se zabluda dešava kada djetetu izraste prvi trajni kutnjak. Taj zub nema svog mliječnog prethodnika i niče iza zadnjeg mlječnog zuba pa ga roditelji često zamijene mliječnim zubom. Taj prvi kutnjak niče u dobi između šeste i sedme godine, ponekad i ranije, a važno je zapamtiti da je to najvrijedniji zub jer on utječe na postavu svih trajnih zuba koji će niknuti nakon njega. Zbog toga taj kutnjak treba pažljivo njegovati i čuvati. U tome će najviše pomoći redovito četkanje zubića.

Četkica za zube

Briga o četkici je također jako važna jer se na njoj nalaze milijuni bakterija, čak i prije nego što smo je počeli upotrebljavati. Proizvođači nisu obavezni sterilizirati četkice prije prodaje. U našim ustima se nalaze stotine različitih mikroorganizama (bakterija)kje prelaze na četkicu za zube. Zato je potrebno voditi brigu i o higijeni četkice:

  • Nikad ne dijelite četkicu za zube s drugim djetetom,
  • Nakon upotrebe obavezno isperite četkicu,
  • Otresite ju i osušite ručnikom,
  • Držite ju u uspravnom položaju,
  • Nemojte ju poklapati s nikakvim poklopcima niti držati u spremnicima jer to pospješuje vlažnu okolinu za bakterije – omogućite joj sušenje zrakom ako je više četkica u čaši, nastojte da se ne dodiruju,
  • Redovito zamjenjujte četkicu za zube (kod odraslih svaka 3 mj, kod djece još češće),
  • Pazite da četkica nije dotrajala jer tada ne može dobro obavljati svoju funkciju,
  • Četkica za bebe može biti i električna – bolje će iščistiti djetetu zube, zujanje oko zubića bit će im uglavnom zabavno.

Posjeti stomatologu

Stvaranjem pravilnih navika kod svoga mališana, te posjetom stomatologu samo na pregled i premazivanje zubića, učinit’ ćete svome djetetu veliku uslugu. Stomatologu možete krenuti već sa 6 mjeseci. Zašto? Da stomatolog zaviri u usnu šupljinu, provjeri kako održavate higijenu zubića, da se dijete privikava na odlaske zubaru, da nauči otvoriti usta kod stomatologa, da vi čujete koji savjet kako održavati higijenu usne šupljine kod tako male djece…

ostavite svoj komentar