Odvajamo li otpad

Što sve bacamo u kante za miješani komunalni otpad…

U velikoj zelenoj kanti za miješani komunalni otpad što stoji uz moju zgradu vidim svašta… Od kartonskih kutija, platične ambalaže, stakla…
Stanari su mahom mladi ljudi. Zašto je tomu tako?
green-1968595_640
Najkasnije do 2020. godine Hrvatska kao članica EU ima obavezu odvojeno sakupljati i reciklirati najmanje 50% otpadnog papira, stakla, plastike i metala. U suprotnom prijete nam velike kazne i obustava mogućnosti povlačenja sredstava iz EU fondova. U susjedstvu već ima takvih primera. Italija je, primjerice, jednokratno morala platiti 40 milijuna eura kazne, a zatim još po 42,8 milijuna eura narednih šest mjeseci, a kažnjene su još neke zemlje (Mađarska, Poljska, Bugarska, Portugal, Grčka).

Mi odvajamo tek 24 % otpada, od čega navodno samo 18% završi u reciklaži. Prema nekim informacijama, velike količine onoga što građani odvajaju na zelenim otocima i u spremnicima (staklo, plastiku, papir, metal i dr.), zajedno s ostalim miješanim komunalnim otpadom, završava na Jakuševcu i drugim odlagalištima.
Mnogim građanima to je opravdanje za neodvajanje. Građani se pitaju čemu odvajati ako sve to na kraju završi na istoj hrpi. S pravom.
Ipak, možda trebamo promisliti. Dio sustava ne funkcionira kako bi trebao, ali će, po svemu sudeći, morati profunkcionirati.
Nažalost, kod nas često ne ide milom…

Ipak, nećemo pogriješiti odvajamo li otpad. Na taj način dobar smo primjer svojoj djeci, pokazujemo dobru volju i spremnost ponašati se civilizirano i ekološki svjesno. Pokazujemo da nam je stalo do majčice Zemlje i do budućnosti.
Sustav će profunkcionirati…

 

ostavite svoj komentar