Organizacija života uz malo volje, bilježnicu i olovku

Bilježnica i olovka? U današnje vrijeme? Da. Shvatite to kao mali odmak od pametnih telefona i svakovrsnih aplikacija, povratak jednostavnosti i svjesnosti o tome da je volja najvažnija, a potom i alati kojima ćemo se koristiti na putu do željenog cilja, što bi u ovom slučaju bila učinkovitija organizacija vremena i veće zadovoljstvo, budući da živimo u vremenu zatrpanosti obavezama.

Reminders, Memo, Message, Schedule

Jedna stara narodna kaže „pametan piše, glup pamti“. Zapisivanje je važno ne zato jer nismo dovoljno pametni da bismo nešto zapamtili nego zato jer živimo u vremenu preplavljenosti informacijama u kojem je sasvim moguće da nešto izostavimo, zaboravimo, smetnemo s uma. Dnevno kroz našu glavu prođe više od 50 000 misli. Zapisivanje je korisno i stoga što pokreti pisanja rukom potiču mozak više nego tipkanje po tipkovnici (računala ili mobitela) pa ono zapisano rukom bolje i dulje pamtimo.

Zapisivanje nam pomaže da pohranimo informacije, posložimo ih i imamo jasan pregled nad njima kako bismo mogli lakše odlučiti što ćemo i kada obaviti, što su nam prioriteti, što možemo odgoditi.
Kako bismo to postigli moramo uložiti vrijeme, energiju i pažnju. Sve su to resursi kojih nemamo u bezgraničnim količinama pa ih treba optimalno koristiti.   

Sve što trebamo je: volja, bilježnica i olovka. U svojoj knjizi Bullet Journal autor Ryder Carroll predlaže indeksiranje s naslovima: Dnevni popis, Mjesečni popis, Popis za budućnost, Bilješke, Prijenos. Autor predlaže i označavanje stavaka, za što se mogu koristiti razni simboli koje možemo kopirati ili osmisliti vlastite. Važno je koristiti krake rečenice ili poznate kratice.

Na Dnevni popis bilježimo sve što moramo obaviti u jednom danu (kupnju namirnica, poslovne obaveze, prijevoz djeteta na trening, šetnju psa i dr.). Dnevni plan radi se večer prije ili isto jutro.  

Book, Notebook, Paper, Text, Textbook, Tome

Na Mjesečni popis stavimo sve ono što bismo trebali obaviti idući mjesec (odlazak liječniku, odlazak zubaru, vraćanje knjige u knjižnicu, pohađanje seminara, odlazak na roditeljski sastanak i dr.).

Na Popis za budućnost unosimo obaveze koje moramo napraviti za mjesec ili dva, tri (npr. kupnju stvari za putovanje, poklona za rođendan i sl.).

Pod stavkom Prijenos upisujemo sve što nismo uspjeli napraviti prema planu – prenesemo je u idući dan ili mjesec i označimo strelicom ili nekim drugim simbolom kako bismo znali da je riječ o prijenosu.

U bilježnicu ne moramo upisivati samo obveze nego i slobodno vrijeme (putovanja, godišnje odmore, izlete i sl.) te edukacije, usavršavanja, rad na sebi ili drugo. Granica je naša mašta.

Pokušajte slijediti ova četiri koraka:

  1. Za početak biti će dovoljno osigurati bilježnicu i olovku. Predlažemo bilježnicu bez crtovlja i par olovaka u boji – mozak voli boje i bolje pamti informacije u bojama. Osim toga, vedrije je.
  2. Odredi svrhu svoje bilježnice
    To može biti organizacija vremena, vođenje obaveza (tzv. to-do lista), planer, dnevnik, popis želja, ideja ili ciljeva ili – sve zajedno. Razmisli što bi ti najbolje odgovaralo.
  3. Personaliziraj svoju bilježnicu
    Numeriraj stranice, indeksiraj, napiši sažetak na kraju svakog tjedna ili mjeseca jer ćeš tako lakše pratiti napredak, osmisli vlastite simbole za ciljeve i ono što moraš obaviti (npr. kvadratić u koji onda upišeš strelicu kad je obavljeno ili minus kada nije pa se prebacuje na drugi dan, mjesec ili godinu). Ukrašavaj po želji, igraj se…
  4. Uživaj u svojoj bilježnici i slijedi svoje ciljeve, želje i snove!
    Ne zamaraj se izgledom ili sistemom – svaka iduća bit će smislenija i bolja, saznat ćeš što i kako najbolje funkcionira za tebe. Najvažnije je napraviti prve korake i stvoriti naviku.

Više o temi pogledaj:

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar