Pedijatrijski savjeti koje nećete često čuti…

..a dobro dođu…

Kada doći da biste izbjegli gužvu u čekaonici kod pedijatra?
Najbolje usred tjedna (ako je to moguće), što ranije ujutro ili neposredno nakon pauze. Ukoliko si to možete priuštiti, prije dolaska nazovite pedijatra i doznajte je li gužva i kada bi bilo najzgodnije doći.

Zvanje telefonom
Gotovo u pravilu pedijatri imaju gužvu. Nazovete li, nastojte biti kratki i što konkretniji. Pedijatar preko telefona ne može pregledati dijete, možete samo dobiti osnovne informacije kao vodilju za daljnje postupanje.

Infekcije u čekaonici
Prostor čekaonice nije moguće dezinficirati. Bolesna djeca neprestano ulaze i izlaze iz tog prosotora, diraju premete, stavljaju ručice u usta. Kako biste smanjili mogućnost zaraze nekom infekcijom ponesite svoje igračke i nastojte da dijete što manje dira predmete u čekaonici. Možete ponijeti i maramice za dezinfekciju ruku.

Infekcije uha
Infekcije uha kod djece starije od dvije godine u većini slučajeva prođu same od sebe i bez terapije antiibioticima. Ipak, većina pedijatara dati će recept, a većina roditelja odmah će ga upotrijebiti.

Može li cijepljenje za bebu biti manje bolno?
Kada je u pitanju beba koja pije majčino mlijeko, cijepljenje će lakše proći ukoliko vam pedijatar dozvoli da dojite za vrijeme cijepljenja. Postoje i gelovi sa anestetikom.

Roditelji, molimo, ne odmažite
Djeca su uvijek osjetljivija u prisutnosti roditelja. Nastojte ohrabriti dijete, ali budite realni. Neugodu i bol ponekad jednostavno nije moguće izbjeći i bolje je dijete pripremiti na to nego mu davati lažna obećanja. Mnogi roditelji (u dobroj namjeri) dodatno otežavaju postupak cijepljenja ili uzimanja uzorka krvi i sl.

Odgoda terapije
Mnogi roditelji dolaze liječniku, a da prije toga nisu dali djetetu lijek za snižavanje vrućice ili sirup protiv kašlja kako bi liječnik mogao realnije procijeniti situaciju. Djetetu pričinjate muku, a da pri tome liječniku niste puno pomogli.

ostavite svoj komentar