Priroda eteričnih ulja

Jedinstveni dar prirode…

Eterična ulja dobivamo od biljaka, kultiviranih ili divljih. Ona biljci daju njezin jedinstven miris, a ako je riječ o jestivoj biljci i njen okus.
Eterična ulja dobivaju se od različitih dijelova biljaka – cvjetova, listova, sjemenki, korijena, kore… Za proizvodnju eteričnih ulja koristi se više od dvije stotine biljaka , premda nisu sva namijenjena terapeutskoj primjeni.

Biljke sadrže različite količine eteričnih ulja, ok kojih je neka lakše, a neka teže izlučiti. Npr. cvijet jasmina daje iznimno male količine ulja dok stablo agruma izlučuje tri vrste ulja – iz cvijeta, lista i kore ploda.
Vrijedna ulja cijede se ručno ili mehaničkim prešama.
Neke je vrtne biljke osobito ugodno dirnuti jer oslobađaju svoj mirisi ako se listovi protrljaju među prstima ili dlanovima – oslobađaju manju količinu eteričnih ulja u zrak i na kožu. Mirisi neki od tih biljaka dugotrajniji su, lavandin, na primjer.

Eterična ulja hlapive su tvari koje uslijed zagrijavanja lako isparavaju. Složene su to kombinacije različitih i mnogobrojnih kemijskih supstanci koje im daju specifične značajke i svojstva. Npr. većina eteričnih ulja sadrži alkohol što im daje antiseptična svojstva. Esteri im daju sedacijska svojstva, terpeni iz citrusnih ulja čini ih podožnima brzoj oksidaciji, ulja s visokim sadržajem fenola imaju antibakterijsko djelovanje.

Kemijski sastav biljke ovisi i o mjestu rasta biljke i o okolnostima u kojima biljka raste i stoga dvije istovrsne biljke uzgajane na različitim mjestima i u različitim okolnostima mogu davati ulja različitih karakteristika.
Neka eterična ulja nisu pogodna za terapijsku primjenu. Neka su vrlo toksična (npr. eterično ulje dobiveno iz sjemenki gorušice koja je u kulinarstvu vrlo zastupljena).

Neka su eterična ulja rijetke tekućine, neka su viskoznija, neka su krutine ili polukrutine dok se ne zagriju. Lako su hlapljiva u alkoholu i ulju, ali ne i u vodi. Svojstvo hlapljivosti (ubrzano isparavanje uslijed zagrijavanja) iskorištava se u procesima ekstrakcije i u terapeutskoj primjeni ulja.

Eterična su ulja vrlo koncentrirana i velika većina njih nadražuje kožu pa se stoga ne koriste nerazrijeđena. Neka se moraju jako razrijediti (inače budu toksična). Samo znalački i primjereno korištena pružaju niz raznih, jedinstvenih, terapeutskih i blagotvornih djelovanja.

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar