Promjene povezane s godinama – kosa i nokti

Godine ostavljaju trag na kosi i noktima, na različite načine.

Sijeda kosa je jedna od najočitijih promjena koja se javlja s godinama. S godinama koža stvara manje pigmenta zaslužnog za boju kose. Rjeđi su slučajevi sijedih vlasi i u mladosti.
Obično kosa počinje sijediti na krajevima, a zatim pri vrhu glave. S godinama i dlačice na tijelu i licu postaju sive. Obično su to promjene do kojih dolazi kasnije nego do promjene boje kose.

Promjena koja se također javlja s godinama je gubitak kose. Kako starimo, kosa  izrasta sporije, ne obnavlja se kao prije, postaje tanja. Iako je broj dlaka manji, kosa može postati oštrija.
Ove promjene pogađaju i žene i muškarce. Kod žene kosa postaje tanja, manje gusta i vlasište može postati vidljivo. To se zove ženska ćelavost. Žene mogu izgubiti dlačice na tijelu, ali dobiti dlačice na licu. Najčešće se pojavljuju na bradi i oko usana.
Muška ćelavost očituje se gubitkom kose na prednjoj strani glave i na vrhu glave. Do 30. godine oko 25% muškaraca pokazuje neke znakove ćelavosti, a u dobi od 60 godina oko 2/3 osoba djelomični ili potpuno izgubi kosu.
Promjene poivezane sa godinama uočavaju se i na rukama i stopalima. Kako i nokti i kosa sadrže proteine, prolaze slične promjene. Nokti rastu sporije i gube boju (mogu postati žuti), mogu postati lomljivi i krhki. Nokti često postaju tvrdi i zakrivljuju se što se najviše primjećuje na noktima na nogama. Ponekad dolazi do pojave duge ravne crte na noktima, što je još jedna normalna promjena povezana sa starenjem.

Promjene na kosi kao i promjene na noktima mogu nastati i kao posljedica infekcije, bolesti, problema s prehranom ili ozljede.

ostavite svoj komentar