Savjeti za starije osobe tijekom vrućina

Postoje stvari o kojima posebno treba voditi računa kod starijih osoba tijekom vrućih dana.

Starija osoba trebala bi uvijek uz sebe posjedovati svoje osnovne podatke (ime i prezime, godina rođenja, adresa stanovanja) i broj telefona kontakt-osobe koju se može kontaktirati vezano uz dotičnu stariju osobu. Ove se mjere osobito odnose na starije osobe koje pate od kroničnih i kardiovaskularnih bolesti.

U razdoblju od 10-17 sati u ljetnom periodu starije osobe ne bi se smjele izlagati sunčevoj energiji, poglavito ne stariji srčani bolesnici niti gerijatrijski bolesnici oboljeli od šećerne bolesti. No, kako je kretanje,aktivnost te boravak na otvorenom, u prirodi potrebna starijim osobama preporuča se provođenje istih tijekom večernjih ili jutarnjih sati. Prigodom izlaska iz svog prebivališta starija osoba nužno mora zaštiti glavu šeširom, maramom ili kapom.

Ukoliko se radi o starijoj osobi čije kretanje je krajnje otežano nužno je češće puta dnevno provjetriti prostoriju u kojoj starija osoba boravi i održavati istu čistom.

Preporuča se dnevno uzimanje do 2 litre tekućine (bilo kao 8 čaša negazirane vode bilo u obliku juha, variva ili čajeva) i obavezno sezonsko voće i povrće. Savjetuje se izbjegavati pržena, pohana, slatka i jako zasoljena i začinjena jela.

Uz redovite liječničke preglede i pridržavanje liječničkih uputa, tijekom vrućih i sparnih dana starije osobe trebale bi češće kontrolirati krvni tlak. Isto tako važno je održavati osobnu higijenu i osigurati starijoj osobi pravovremeno uzimanje propisanih lijekova.

Glavobolja, mučnina i vrtoglavica znak su za uzbunu – starija osoba, osobito bolesna i funkcionalno onesposobljena, treba se hitno javiti liječniku ili najbližoj hitnoj pomoći.

Članovi obitelji, prijatelji, susjedi, znanci i dr. osobe u vrijeme ljetnih vrućina trebali bi učestalije kontaktirati stariju osobu (svakodnevno i po nekoliko puta)

ostavite svoj komentar