Šećer od breze (xylitol)

Riječ je o vrsti šećernog alkohola koji se dobiva iz brezine kore. Sadrži oko 40% manje kalorija od običnog bijelog šećera, ima nizak glikemijski indeks (oslobađa manje glukoze u krv i ne utječe na povećanje koncentracije inzulina u krvi) te se drugačije metabolizira (što još uvijek nije do kraja znanstveno istraženo).

Nalazimo ga u obliku bijelog kristaličnog praha sličnog običnom šećeru. Stabilan je, otporan na visoke temperature i pogodan za pripremu na visokim temperaturama. Koristi se za zaslađivanje napitaka, za pečenje kolača (uz iznimku priprema tijesta s kvascem) i za kuhanje. Može se koristiti kao obični kristalni šećer u omjeru 1:1.

Smatra se jednim od zdravijih oblika šećera. Mogu ga konzumirati dijabetičari, djeca, trudnice, osobe na kandida dijeti i svi oni koji žele smanjiti tjelesnu težinu.  

Zašto xylitolu dati prednost pred bijelim šećerom?

Bijeli šećer u umjerenim količinama nije škodljiv no, u današnje vrijeme nalazimo ga nizu proizvoda koje svakodnevno konzumiramo i stoga je teško kontrolirati unos i ne pretjerati. Znanstveni svijet usuglašen je po pitanju njegova utjecaja na zdravlje kad su prekomjerne količine u pitanju. Dijabetes i pretilost, karijes i ovisnost o slatkom samo su neke od posljedica pretjerane konzumacije šećera.

Dijabetičari i osobe koje zbog zdravstvenog stanja moraju strogo kontrolirati unos šećera u organizam koriste mnoge zamjene za bijeli šećer i umjetne zaslađivače. Najpoželjnijim prirodnim zamjenama za šećer smatraju se brezin šećer i stevija.

U časopisu Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition 2011. godine objavljena je studija koja ukazuje na to da zamjena običnog šećera ksilitolom može dovesti do smanjena količine visceralnog masnog tkiva (nakupljanja prekomjerne količine masti u području struka), poboljšanja simptoma dijabetesa, smanjenja tjelesne težine. Ne utječe negativno na zdravlje zubi (navodno čak potiče remineralizaciju zubne cakline).

Daje dugotrajniji osjećaj sitosti jer se polako se probavlja i otpušta energiju, ne stvara ovisnost.

U periodu privikavanja organizma na brezin šećer može doći do probavnih smetnji, kod osjetljivih osoba i djece može izazvati dijareju pa se stoga preporuča dva do tri tjedna postepenog uvođenja u prehranu i umjerenog korištenja.

Photo by solod_sha from Pexels

ostavite svoj komentar